Filosofiekring ‘De aarde en al wat daar leeft’

Wat hebben Bruno Latour (filosoof, zie foto) en paus Franciscus (theoloog) met elkaar gemeen?
Op het eerste gezicht niet veel, maar beiden vertellen over een wezenlijk andere omgang van de moderne mens met de aarde en al wat daar leeft.

Klik op het pijltje en lees meer.
.                                     ..... en geef je op.

Lees meer 

Afsluiting seizoen: Aan tafel

Op zondag 9 juli starten we met een gezamelijk ontbijt. Na de kerkdienst waarin we zingen, bidden en luisteren. Na de viering drinken we koffie en spelen we met jong en oud een spel. Voor iedereen is er tenslotte een ijsjes. 
Zo bedanken we-net als vorig jaar- alle vrijwilligers die de kerk rijk is. Met andere woorden: komen doe mee!

Opgeven voor ontbijt: Stuur een mail naar pastoraat@pknrenkumenheelsum.nl  of vul de intekenlijst in de kerk in. 

 

 

 

.
Lees meer 

De Kerk getekend door Kinderen

Dit mag ook gezien worden: er is hard gewerkt door groep 7 en 8 in duo's aan "hun eigen kerk". Zoek de verschillen 😊!
Groeten, ds. Joke Quik / ds. Wouter Koelewijn

p.s. alle "kunstwerken" hangen we op  met Pinksteren (28 mei):  kinderen en hun ouders zijn zeer welkom (10:00 uur, kerk aan de Utrechtseweg)

 

.
Lees meer 

Meet,eat en play

 

.
Lees meer 

100 jaar Renkum

Hieronder  is het gedicht dat zondagmorgen met regenboogparaplu is overhandigd aan burgermoeder Agnes Schaap. 

 

.
Lees meer 

Paaskaars 2023

Met Pasen is de nieuwe Paaskaars weer ontstoken. Ook dit jaar mogen we met het licht van Pasen verder gaan. We hebben er dit jaar nog drie voor al onze kerken. 
Een kaars met een mooie symboliek

 

.
Lees meer 

Inzameling Voedselbank

In de vastentijd zijn we gestart met inzamelen voor de voedslebank. We willen deze aktie dit jaar voortzetten en elke eerste zondag van de maand daar extra aandacht voor vragen.
Lees meer 

Lentebazaar 12 en 13 mei 2023

Op 12 en 13 mei is het weer zover!
De voorbereidingen voor de lentebazaar 2023 zijn alweer in volle gang. Nu de eerste lenteklokjes alweer in bloei staan, wordt het voor menigeen tijd voor de voorjaarsopruiming! Denkt u daarbij aan de lentebazaar?
Voor verkoop op de verschillende kramen heeft de organisatie weer grote belangstelling voor allerlei bruikbare spullen: boeken, platen. cd's, kleding, curiosa, huishoudelijke apparaten, tassen, serviesgoed, keukengerei, gereedschap, speelgoed, planten, enz.
22 en 29 april en 6 mei van 9.00 uur tot 11.00 uur staan vele vrijwilligers klaar bij de zij-ingang van de kerk aan de Kerkstraat, om uw spullen met zorg in ontvangst te nemen. 

Ook is de organisatie op zoek naar vrijwilligers. Lijkt het u leuk om mee te werken aan de voorbereidingen, of op de dag zelf? Meld u dan aan bij Sjanie Koelewijn.
Zet u de data alvast in uw agenda?

Lees meer 

Vrijwilligers

Goedenavond allemaal,

Vandaag 7 december is het de dag van de vrijwilliger!
 Dank je wel voor je inzet voor de kerk

ds. Joke Quik-Verweij, ds. Wouter Koelewijn en Diny Kosters

Lees meer 
Witte Lintjes

Witte Lintjes

Gemeente, Pax Christi gaat voor een "Witte Kerst". En daar heeft ze onze hulp voor nodig.

Wie vrede wil en wie dat ook wil tonen kan meedoen met "de witte lintjes actie" die deze organisatie zowel in Nederland als Vlaanderen promoot.

Pax Christi zegt hierbij in haar persbulletin het volgende: vanavond gaat de oorlog  in de Oekraïne haar 11e maand in. Mensonterende toestanden zijn het gevolg. We hoorden van foltering, van buitensporig geweld tegen mensen die geen oorlog willen en we zagen steeds weer opnieuw kapotte steden en wijken die werden vernietigd. Dat moet stoppen" (einde citaat)

Met kerst  delen we bij de ingang witte lintjes uit.  Deze lintjes zijn een teken van hoop op vrede. Zo kunnen we samen laten zien dat vrede ons na aan het hart ligt. Met een wit lintje in de kerstboom of kerststuk kunnen we samen een statement maken, kunnen we samen zorgen voor "een witte kerst"! Broeders en zusters, u mag een foto van uw boom met lintje sturen naar de webredactie of posten op facebook. Doe mee en deel uw teken van hoopmet uw gezin of familie, met uw kerkgemeenschap of de wereld.  

Lees meer 
Eeuwigheidszondag

Eeuwigheidszondag

 

Eeuwigheidszondag (20-11-2022)
Het paarse doek benadrukt het verdriet dat bij afscheid en loslaten hoort. De stenen met de doopnamen liggen daarom op dit paarse lint. De kaarsen staat in een gebogen rij. Deze twee halve cirkels vormen eigenlijk een kring. Zo wordt Gods’ eeuwige liefde (en het verbond van Hem met elk schepsel) benadrukt. De kleur wit is daarom ook dominant, kijk maar naar de roos. Naast het stenen kind staan twee bosjes gekleurde bloemen: de kleur verraadt het geslacht van het nieuwe leven.
Vandaag heten we welkom en zwaaien we uit.

               

 
Lees meer 
Ontvangen en delen

Dankstond

 Oogstdienst 
In deze schikking zijn veel producten van de oogst te zien. Wij hebben geplant, God gaf de groei. Van zaad tot plant, van bloem tot vrucht, van klein naar groot.  Bij hun groei hebben planten licht en water nodig. Wij hebben bij ons werk het Licht van de Heer nodig. Anders gezegd: wij willen onze arbeid in Zijn Licht plaatsen. Vandaar de brandende kaars en de verwerking van handjes in de schikking. Opdat wij in navolging van Hem de vruchten van onze arbeid delen met anderen.                

 
Lees meer 
Aan tafel

Startweekend. Aan tafel

Het weekend van 23-24 en 25 september was het startweekend 
Jong en oud hebben enthousiast  meegedaan. het hele  weekend was iets te doen rondom de kerk. (en sporthal)
 Ook tijdens dit weekend is genoten van een volle tafel en eten met elkaar is altijd leuk, zeker als er zoveel goede koks hun bijdrage hebben geleverd. 
Ook in de ere dienst kwam dit thema terug, we kunnen terug kijken op een mooi weekend maar we hopen dit jaar ook vooral veel met elkaar aan tafel te kunnen zitten!
 
Lees meer 

Leeskring: tijd als kwetsbaarheid in de filosofie van Levinas

In het verstrijken van de tijd ligt volgens de joodse filosoof Emmanuel Levinas onze kwetsbaarheid besloten. Heb je zin om je samen met anderen te verdiepen in de filosofie van Levinas aan de hand van het boek van Levinas-kenner Jan Keij, en om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag wat Levinas’ denken kan betekenen voor ons eigen bestaan, meld je dan aan voor deze leeskring! Start op woensdag 21 september in Oosterbeek. lees meer
Lees meer 

Lentebazaar groot succes

De eerste Lentebazaar van de Protestantse gemeente te Renkum-Heelsum is, dankzij de enorme inzet van veel medewerkers èn de kooplust van de bezoekers, een groot succes geworden.
Lees meer 

Lentebazaar zet bloemetjes buiten

Vandaag en morgen is er Lentebazaar bij de kerk aan de kerkstraat in Renkum. Naast een groot assortiment aan mooie spullen, boeken, kleding etc. zijn er ook fleurige verse bloemstukjes te koop voor een extra lentegevoel!
Lees meer 

Doe mee met de Nacht zonder Dak!

Durf jij dat? Buiten slapen, zonder een echt dak boven je hoofd! Samen met anderen een hut bouwen van kartonnen dozen en daarin de nacht doorbrengen. Neem die uitdaging aan en doe mee met de ‘Nacht Zonder Dak’. Spanning en gezelligheid verzekerd! Zet de nacht van 25 en 26 mei alvast in je telefoon. lees snel verder
Lees meer 

Breng je spullen

Heb je je zolder of schuur opgeruimd en spullen over die een tweede kans verdienen. Wij ontvangen ze graag. 
De drie inzameldagen zijn: 23 en 30 april en 7 mei. Steeds tussen 9.00 uur en 11.00 uur bij Overweide, de zaal bij de kerk aan de Kerkstraat in Renkum. Welke spullen? - lees verder

Lees meer 

Gespreksmiddagen 'Niet bij dood alleen'

Op dinsdag 5 en dinsdag 19 april zijn er in de Spreng bij de kerk aan de Utrechtseweg twee gespreksmiddagen over stervenshulp en de actualiteit van het begrip ‘voltooid leven’. Op beide middagen is er een gastspreker en zijn onze predikanten aanwezig, mocht u over het thema een gesprek met een van hen willen voeren. lees meer
Lees meer 

Lentebazaar op 13 en 14 mei!

Hoera, na twee jaar mogen we weer uitpakken! En zijn de eerste stappen gezet voor het realiseren van een Lentebazaar bij de kerk aan de Kerkstraat op vrijdagavond 13 en zaterdag 14 mei aanstaande. De voorbereidingen zijn in volle gang. Lees meer

Klokken van vrede en recht in Oekraïne

Op woensdag 2 maart a.s. organiseren de Protestantse Kerk in Nederland en KRO-NCRV in de Domkerk in Utrecht een gebedsmoment voor vrede en recht in Oekraïne. lees meer
Lees meer 

Spetterend concert KidsCrew op 2 april

Op 2 april om 19:00 uur staat een concert van “Kids crew” gepland in de kerk aan de Kerkstraat. Een interactief concert met bekende- en nieuwe (kinder)liedjes. Deze sing-inn is onderdeel uitmaakt van “The Passion 40daagse” kaartjes kosten: € 7,50 voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen (tot 15 jaar). Wacht niet en bestel meteen je kaarten!
Lees meer 

Coronamaatregelen snel afgebouwd

De coronamaatregelen worden nu snel versoepeld. Zing vanaf 27 februari weer volop mee en drink gezellig een kopje koffie na afloop van de dienst Lees meer
Lees meer 

Welkom in de kerk (nog wel onder voorwaarden)

De coronamaatregelen zijn gelukkig versoepeld. Daar zijn we blij mee want gemeenteleden mogen de kerkdiensten weer bijwonen. Onder een aantal voorwaarden. Lees meer 
Lees meer 

Gemeentemiddag/avond op 17 februari

De geplande gemeentemiddag en -avond vinden plaats op 17 februari 2022. Lees meer 
Lees meer 
Beeld: Bijbel Basics

Kinderviering weer live!


De kindervieringen starten weer vanaf zondag 30 januari. Fijn dat weer bijelkaar mogen komen Lees meer 
Lees meer 

Gemeentemiddag/avond uitgesteld naar 17 februari

De geplande gemeentemiddag en -avond op  20 januari a.s. wordt ivm de huidige coronabeperkingen uitgesteld naar 17 februari 2022. Lees meer 
Lees meer 
foto: Thijs Pausma, Renkum

Nieuwjaarsgroet en zegenbede

©foto: Thijs Pausma, Renkum

Lees de nieuwjaarsgroet van onze kerkenraad en lees ook hoe zij terugkijkt op het eerste jaar Protestantse gemeente in Renkum en Heelsum en Lees meer >
Lees meer 

Kerkstraat in Woord & Weg

Veel protestantse gemeenten hebben een adres in de Kerkstraat. In de rubriek met de gelijknamige titel zoekt het magazine Woord & Weg van de PKN deze kerken op en vraagt naar het kerkelijk leven. Wat gaat er goed en wat geeft zorg? Onze eigen ds. Wouter Koelewijn is aan het woord in het novembernummer.

Kerkje op de Heuvel in kerstsfeer

Kom in kerststemming in het 'Kerkje op de heuvel' in Heelsum. Op woensdag 22 december tussen 14.00 en 17.00 uur opent het kerkje haar deuren. Buiten begroeten we je met warme chocolademelk en glühwein. Binnen kunt u genieten van de kerstversieringen en prachtige kerstmuziek op orgel en trompet. Een lichtpuntje in deze tijd waarmee we doen wat kan binnen de beperkingen van de coronamaatregelen.

De middag wordt georganiseerd door Stichting Kerkje op de Heuvel te Heelsum
 

Voorgenomen besluit kerkenraad keuze kerkgebouw

Ondanks de moeilijke omstandigheden door Corona is er sinds 1 januari van dit jaar door velen hard gewerkt en gebouwd aan onze nieuwe gemeente. Belangrijke volgende stap is de keuze voor het kerkgebouw. Een keuze waar iedereen aan toe is. De kerkenraad heeft in haar vergadering van 17 november jl. het voorgenomen besluit genomen om te kiezen voor het kerkgebouw aan de Utrechtseweg. Dit betekent dat het kerkgebouw aan de Kerkstraat zal worden verkocht en een nieuwe bestemming zal krijgen. Lees het vollegdige bericht van de kerkenraad >
Lees meer 

Kinderviering: Tel je mee naar Kerst?

Vanaf 5 december gaan we officieel van start met het Adventsproject 'Tel je mee?' We horen de volgende verhalen de komende tijd:
  • Zondag 5 december: Lucas 1:26-56: Maria dankt God dat Hij haar heeft uitgekozen, terwijl ze een heel gewoon meisje is.
  • Zondag 19 december: Jesaja 53:1-6: Gods dienaar die door niemand werd gezien, maar die ons vrede heeft gebracht.
Tel je ook mee? Lees meer >
Lees meer 

Thema-avond Duurzaam geloven

Waarom behoort duurzaamheid tot het hart van kerk en geloof? Daarover organiseert de Commissie Groene kerk een inspiratie-avond met Marjolein Tiemens-Hulscher Dinsdag 2 november, 19:45–21:45 uur Overweide, naast de kerk aan de Kerkstraat. lees meer >
Lees meer 

Rock Solid gaat weer van start

Rock Solid gaat weer beginnen. Vanaf vrijdag 1 oktober ben je 1x in de twee weken welkom om heel veel plezier te hebben, gekke spellen te doen, vies te worden en veel lol te maken. De hele avond draait ook om een thema, waar we ook serieus met elkaar over praten en kijken wat de Bijbel ons daarover zegt. Rock Solid is in de zijzaal van de kerk aan de Kerkstraat in Renkum. En is voor iedereen van groep 7 tot de 2e van het voortgezet onderwijs. Kosten? €1,- per avond. meer informatie >
Lees meer 

De kerk gaat verder open. Welkom zonder aanmelden!

Met ingang van zaterdag 25 september voert de rijksoverheid opnieuw versoepelingen door in de Covid-19 maatregelen. Het belangrijkste: het is niet meer nodig om u vooraf aan te melden. Kortom, we kunnen weer zoveel mogelijk zoals gewend waren naar de kerk gaan. De kerkenraad is bijzonder verheugd dat spontaan kerkbezoek weer mogelijk wordt voor iedereen. Wij zien er naar uit u weer te ontmoeten! lees het hele bericht >
Lees meer 

Pastorie weer van start: samen, verdiepen en doen!

De pastorie-avonden gaan weer van start! Een avond Pastorie begint met een gezamenlijke maaltijd. Daarna gaan we ons verdiepen in het christelijk geloof. Soms komt er ook een spreker om iets over een onderwerp te vertellen. Iedereen tussen de 13 en de 25 is van harte welkom! We hopen jou in de pastorie te ontmoeten. Neem gerust vrienden of vriendinnen mee. Meer informatie >

Kerkje op de Heuvel overgedragen aan Geldersch Landschap

Tijdens een bijeenkomst voor genodigden is begin juli het Kerkje op de Heuvel symbolisch overgedragen aan Stichting Het Geldersch Landschap & Kastelen (HG&K). Lees meer
Lees meer 

Welkom in de kerk: meer ruimte voor het gemeenteleven

Met ingang van zaterdag 26 juni jl. heeft de rijksoverheid opnieuw versoepelingen doorgevoerd in de Covid-19 maatregelen. Hierdoor ontstaat er ook ruimte voor kerkdiensten. Gemeentezang, ontmoeting en koffiedrinken na de dienst worden ook weer mogelijk. De kerkenraad is verheugd dat we ook in onze kerk met beleid en gezond verstand weer stappen kunnen zetten om het gemeenteleven meer ruimte te bieden. Daar hebben we samen met verlangen naar uitgezien!. Lees meer
Lees meer 

Lintje voor Bernard van Beek

Ons gemeentelid Bernard van Beek heeft vandaag van Burgemeester Agnes Schaap vernomen dat hem een Koninklijke onderscheiding is verleend. Hij zal het lintje woensdag 28 april op het gemeentehuis in ontvangst nemen. De onderscheiding is verleend voor zijn jarenlange maatschappelijke inzet. De vele actieve functies en rollen in het lokale en regionale kerkenwerk zijn daar een voorbeeld van. Namens de kerkenraad is Bernard gefeliciteerd en heeft een bos bloemen ontvangen.

Voor meer informatie zie het artikel op RenkumNieuws

 

Paaskaars 2021: 'Het goede leven - Bloeien in Gods Licht'

De nieuwe Paaskaars die tijdens de viering op Stille Zaterdag (3 april) werd binnengebracht straalt weer. Letterlijk met licht en figuurlijk met een rijke symbiliek, die teruggrijpt op het jaarthema 'Het goede leven - Bloeien in Gods licht'. Lees meer over het verhaal van de kaars.
Lees meer 

Intrede ds. Joke Quik-Verweij

Tijdens een bijzondere en feestelijke online dienst is op zondag 14 maart ds. Joke Quik-Verweij verwelkomd als nieuwe predikant in onze gemeente. "Ook hier heten we je welkom met een hart", aldus voorzitter Willemijntje Klein in haar openingswoord. lees meer
 
Lees meer