‘We gedragen ons als de rijke jongeling’

De komende jaren bepalen de toekomst van het leven op aarde, daarvan is klimaatactivist Rozemarijn van ‘t Einde (29) overtuigd. Ze zet alles op alles om de ogen van mensen te openen. Rozemarijn, lid van de Nieuwe Kerk in Utrecht, is actief bij de actiegroepen Extinction Rebellion en Christian Climate Action. (lees verder na >
 
Lees meer 

Duurzaam denken en doen

Gedragen christenen zich gemiddeld duurzamer dan niet-christenen? Nou, nee. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Nederlands Dagblad en Groene Kerken (landelijk). Christenen vliegen wel wat minder dan niet-christenen, maar ze zien wat minder vaak af van vlees eten. En als je naar koopgedrag of verduurzaming van het huis kijkt, zijn er nauwelijks verschillen. Dat is opvallend want 4 op de 5 christenen zegt dat ‘goed zorgen voor Gods schepping’ een belangrijke waarde in hun leven is. En meer christenen dan niet-christenen zeggen ‘duurzaam leven’ of ‘sober leven’ belangrijk te vinden. Er is dus een verschil tussen denken en doen!
Wat nu? De brochure Bijbel & Duurzaamheid biedt inspiratie voor een groene levensstijl. De uitgever, het NBG (Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap), heeft ons een flinke hoeveelheid gestuurd om gratis te verspreiden. Voor wie nog niet, én voor wie al wel overtuigd was, staan er korte, praktische bijdragen in voor denken én doen. Interesse? Stuur ons een mail (groenekerk@pknrenkumenheelsum.nl) met je huisadres en je krijgt een exemplaar in je brievenbus.

Themadiensten over duurzaamheid

In de 'groene maand' oktober 2022 is op twee zondagen in de kerkdienst aandacht besteed aan duurzaamheid, met als thema's resp. ‘Ons Dagelijks Brood’ en ‘Bewaar de aarde’. Onderdeel van de kerkdienst op 16 oktober was een vraaggesprek van Ds. Wouter Koelewijn (WK) met de voorzitter van de Commissie Groene kerk, Lijbert Brussaard (LB). Dat ging zo (klik op >):
 
Lees meer 

Commissie Groene kerk

De Commissie Groene Kerk is in 2014 ontstaan in de toenmalige Gereformeerde Kerk op initiatief van gemeenteleden die duurzaamheid in brede zin aan het hart ging. Het inititatief is inmiddels ook weer opgepakt binnen de Protestantse gemeente te Renkum-Heelsum. 

Neem voor meer informatie contact op, per e-mail of met het contactformulier op deze website. 

Hart voor duurzaam en rechtvaardig

Vanuit onze geloofs-/levensovertuiging hebben we als mensen de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor de schepping waarvan wij deel uitmaken. Wij willen als kerkelijke gemeenschap een zichtbare, positieve rol te spelen in de noodzakelijke maatschappelijke overgang naar een duurzame en rechtvaardige samenleving. We vinden het belangrijk om hier aandacht voor te hebben en de gemeente hiervan bewust te maken.


Waar gaan we voor?

  • De Protestantse gemeente Renkum en Heelsum is een duurzame gemeente. 
  • De gemeente is zich bewust van de keuzes die men persoonlijk kan maken om duurzamer te leven.
Lees meer in het beleidsplan
Lees meer