Wat is 'De blik van...'

In de 'de blik van ds. Quik' verzamelen we foto's. Aanleiding zijn de foto's die ds. Joke Quik regelmatig aan de webredactie toestuurt. We delen ze graag. Foto's van alledaagse en bijzondere situaties die zij tegenkomt in het dagelijks leven. Anders kijken naar dingen levert vaak verrassende observaties op. Al dan niet voorzien van een korte uitleg, meditatie of gedachte. Wie weet inspireert het je, of wekken de foto's een glimlach of moment van ontroering op.


De Blik van ds.Quik en ook die van jou!

'De blik' is niet exclusief van ds. Quik, maar deze titel allitereert zo lekker :-) We nodigen je van harte uit ook jouw blik toe te sturen. We publiceren deze graag. Zend je bijdrage per e-mail aan de webredactie.

236. Nieuw Leven

Een prachtig schilderij van Henk Helmantel (1945). Ik bezocht onlangs zijn museum in Westeremden. De titel van dit schilderij zal u niet verrassen: "Nieuw leven". Symbolisch voor de Pasen, maar iedere dag toepasbaar. 
Edo van Leersum

235.Tijd

Prediker zegt het al: “Alles heeft z’n tijd”. Hij filosofeerde hierover in de 3e eeuw voor Christus en deelt wijze dingen. Ik herkende ze in het bordje “Neem de tijd” dat in deze blik de hoofdrol heeft. Inderdaad: wil je alles zien en meemaken dan is onthaasten (ook t.a.v telefoon) een heilzaam idee. Wie zet de eerste stap? Doet u mee?

  

234.Psalm

Je hebt psalmen in soorten en maten. Alle menselijke emoties vind je er in terug. Na een rouwdienst trof mij de tekst uit psalm 107: “Houdt de lofzang gaande”.  Ja, ondanks een traan mag je blijven loven. Want vele zegeningen zij ons geschonken, ook via de mens die nu eeuwige vrede heeft.  

233. Vogels

In de vogelwereld, en niet alleen daar, wordt goed gezorgd voor het nageslacht. Deze foto is er één uit een serie die ik vanuit de luie stoel heb kunnen maken.
Ik zie er de afhankelijkheid en zorgzaamheid in.  
Nico Leenheer

232.Variabel Elfje

Dominee Quik had ons gewezen op de tuin achter het kerkje op de heuvel. Ik was daar al eens eerder geweest, maar deze keer waren er veel bloeiende bloemen.
Dit is een Variabel Elfje in een Daglelie. Als natuurliefhebber en  hobbyfotograaf , wilde ik jullie deze foto niet onthouden.
Nico Leenheer

231 Zwart-Wit

Frank Boeijen zong het al: “Denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur van je hart!” Dankzij de expositie “Kerken & Slavernij” is mijn “mind” ook wer opgefrist. Deze keer dus een serieuze blik vanwege een serieus item: Jezus zei het anders, ik citeer: “Oordeelt niet opdat gij niet geoordeeld wordt” (Mattheus 7 vers 1). Inderdaad: lang leve elk schepsel, toen en nu.

2.30 Kerk

Recent was ik in Utrecht bij het “hoofdkantoor” van de P.K.N. Voor iedereen in de wijngaard willen de kantoormedewerkers dienstbaar zijn.Ja kan dus niet alleen   bellen, maar ook “Utrecht”! Aan die opdracht worden ze steeds herinnerd via een prachtig kunstwerk met vele kerken. Ik heb onze kerk(en) er nog tussen nog  gezocht.......

229. Biodiversiteit

Op de radio en TV hoor je het woord “biodiversiteit” vaak vallen, zelfs in praatprogramma’s. “De slakkenplaag is aan ons mensen te danken, omdat onze ecologische voetprint te groot is” hoorde ik een jonge bioloog zeggen. Dat betekent ook dat we als mens voor “de plus” kunnen zorgen. ik roep u op om te zaaien, te maaien en verstandig te oogsten. Er is keuze genoeg ontdekte ik recent in een mooie winkel in Renkum: succes!

228.Mooi

April en mei brengt veel “Oranje boven”. In de buurt van de voormalig Hervormde kerk zèlfs op een bijzondere manier! Het maakte van de parkeerplaats opeens een sjieke bedoeling. Een creatieve winkelier was hier debet aan: mooi!

229. Pinkster(s)ta(a)l

Afgelopen zaterdag maakten we (Bart en Jannet Pausma) in het Sauerland een tussenstop in Eslohe. In de kerk aldaar troffen we deze 'Pinksterstal'. Geen os en ezel, geen kindje Jezus, maar wel de Geest die de bezoekers in vele talen opriep in Hem te geloven en 'tot ons te komen'.

227. Dat is een eitje

Op rommelmarkten vind je niet alleen rommel. Soms wordt je oog opeens getrokken naar wijsheden die je laten glimlachen. “Loesje” is daar goed in. “Visje” ook: kijk maar op het billboard aan de Utrechtseweg. We hebben weer een nieuwe (paas) variant voor op opgehangen. Voor de timmerman Cornelis was deze klus een eitje!

226. Petrus

Vandaag (2e Paasdag) onze eerste fietsdag op weg naar Praag. In de diensten vooraf aan Pasen en op eerste Paasdag stond Petrus centraal. Bijzonder om dan dit straatnaambord te lezen in het Duitse plaatsje Hervest. 
Ingezonden door Edo van Leersum

  

225. Snuffelen

Op een zonnige dag snuffelde ik door de buurt. En ik keek op deze lentedag mijn ogen uit. Ik zag gele narcissen, paarse hondsdraf, speenkruid dat glom en heel veel ontluikend groen. Dat is opeens een wandeling met volop genieten. Genieten kon ook op de snuffelmarkt: Er was zon, hagel en spetters. Maar er was vooral eensgezindheid voor de eerste verkoopronde.

  

224.Palmpasenstok

Omdat mijn jongste zoon al groot en volwassen is, is het lang geleden dat ik een Palmpasenstok maakte of zag. Gelukkig hielpen de juffen op school mij om “sweet memories” te krijgen. Ons verhaal in groep 1/2 mocht juist over Palmpasen en de Palmpasenstok gaan. Er stonden er al veel klaar in een lege klas. Wist u dat deze stok een verhaal verteld zonder woorden? En weet u ook waarom er geen paashaas bovenop staat maar een broodhaantje? Volgens één van de kinderen omdat een paashaas smelt!  

  

223. Net als Jezus

Glas-in-lood kan je betoveren. Dat weet iedereen. Bij ons bezoek als pastores in de Pr. Beatrixschool voor schoolcatechese in één van de klassen keken wij vanzelf weer naar boven: Jezus was omringd door kinderen. Dat inspirerende beeld laat ons niet los. Het wijst ons ook de weg: als onze kinderen een beetje druk zijn in de kerkdienst, is het goed hieraan (terug) te denken. 

  

222. Opstaan of aan de wandel

Pasen heeft met “opstaan” te maken. Binnen de kerkelijke wereld weten we dat al enige tijd. Deze week zag ik dat dit “opstaan” ook buiten de kerk werd gedeeld: een mooi combi was de banier “Vrolijk Pasen”  met het verkeersbord “wandelstraat”. Waren de Emnausgangers ook niet aan de wandel toen het grote nieuws van Pasen hen bereikte?

  

221. Groen hart

Ik keek zaterdagmiddag omhoog en zag opeens een harde werker (m/v): er werden verschillende "eigen huizen" geïnstalleerd voor de vleermuis.Een enthousiaste buurman vroeg of je "gelovig" moest zijn voor zo'n kastje van de kerk. Natuurlijk niet: wel een mens met groen hart!

  

220.Stilleven

In deze Veertigdagentijd word ik geraakt door dit simpele stilleven dat me tijdens de leeskring aan huis opviel. Geen vlam: dat kan met Pasen. Geen groen: dat past bij Pasen. Geen extra’s: dat is welkom met Pasen. Ik geniet van de eenvoud en probeer ook in “het geringe” de rijkdom te zien. Onze Duitse buren zeggen dat heel mooi: “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister” (=in de beperking toont zich de meester!)

  

219.Goed idee

De kerk moet meer naar buiten met haar boodschap. Dat lees en hoor ik vaak. De landelijke kerk doet dit al. Ik was in Zutphen in “de Hanzehof”, een theater waar Bastiaan Ragas zijn zoektocht als zinzoeker deelde: eigentijdse muziek, persoonlijke gedachten en Bijbelse figuren passeerden in een prachtige mix de revue. En voor elke bezoeker was er na afloop een drankje en het boekje “Vaste Grond” (uitgave: PKN Petrus). Zo kon je met een herinnering en iets tastbaars naar huis. Dat vond ik een goed idee.

  

218.Streetart

Op het parkeerterrein “de Bleek” is het elektriciteitshuisje mooi veranderd. Ik zag verschillende dames opeens de was doen. een prachtige knipoog naar de naam van de plek waar auto’s nu buiten de stad gratis mogen parkeren. Kunst is dus overal. 

  

217.Amen

Voor de eerste keer sinds weken lukte het mijn vrije dag weg te gaan. Met een vriendin ging ik naar Doesburg om daar in het Lalique Museum de tentoonstelling van Mucha en zijn vrienden te bekijken. We doken samen in de “Art Nouveau” (begin 20ste eeuw) dat ik vooral ken als Jugendstil. Deze Tsjechische kunstenaar zocht zijn inspiratie bij een gebed dat ik ook goed ken namelijk “Het onze Vader”: wat een mooi toeval. Zijn hand schilderde / tekende een prachtig “Amen”!

 

  

216. Preek

Regelmatig is er een weeksluiting in “Het beekdal”. Recent mocht ik daar de voorganger zijn. Mijn thema was “Kijken met je hart” (dus: zonder te oordelen). Terwijl ik afdeling Zonnebloem verliet zag ik een mooi “lijstje” met tekst.  De preek hing dus ook aan de muur: verrassing.

 

  

215.Oogje

In de wijk kom je mooie dingen tegen: momenteel verwonder ik me vooral over alle krokussen die vroeg hun gezichtjes laten zien. En ik verwonderde me over een knipoog die ik ontving: via een versierde auto. ik was verrast door dit oogje op mij. En dan moet “zondag oculi” (=ogenzondag / 3 maart 2024) nog komen.

 

  

214.Vrede

De krant staat vol met verhalen over oorlog en geweld. Het lijkt wel of de vredesduif is verdwenen. Gelukkig zag ik haar op de Groeneweg. Het maakte me blij dat er nog mensen zijn die het woord “Sjaloom” kennen en koesteren. Ik bid voor vrede, elke dag: doe u mee?

 

  

213. Verandering

Elk dorp verandert. Mensen komen en gaan door verhuizen. Bomen hebben niet het eeuwige leven. En ook huizen en scholen verdwijnen. Na een huisbezoek keek ik opeens in het gebinte van een oude school met katholieke wortels. Fijn dat de kerk wel blijft staan: Maria van Renkum kan nog gewoon bezocht worden. Dat verandert niet. Net als God.........

 

  

212. Wie schrijft.....

Een vrij weekend maakt dat ik opeens in Zwolle was. Toen ik het museum “de Fundatie” uitliep liep ik tegen blauwe letters op. Dit pallet aan letters op de muur deed me aan twee gezegdes denken: “Gekken en dwazen schrijven op muren en glazen” en ”Wie schrijft die blijft”. Deze laatste opmerking is flink positiever van aard en past ook bij de positieve toon van het gedicht op de muur: lees het!

 

  

211.Sleutel

Deze gelukzalige en vrolijke blik wil ik u niet onthouden. Als oudgediende was mijn collega een sleutel van de Spreng/de kerk beloofd. Als nieuweling had ik er meteen een! Nu hij ook: dat maakt van hem opeens een “Petrus”. Laat die apostel nu in de 40dagentijd de hoofdrol (naast jezus) spelen! Wie de sleutel van zijn/haar hart gebruikt kan elke zondag zich opladen.

 

  

210. Opvallend

Twee dingen raakten mij terwijl ik rondkeek in een groene winkel. Het oude schilderij is niet oud want de dame bekijkt een mobiele telefoon! En: de (paas)hazen zijn weer favoriet. Dat laatste snap ik meteen. Nu we bijna de Veertigdagentijd in duiken denkt de commercie al aan Pasen: Opvallend!
 

 

  

209. Kringloop.

In huize “Steen voor steen” mocht ik met commissie “Groene kerk” vergaderen. Dozen vol met items voor de komende snuffelmarkten staan al klaar. Heelsum op de heuvel helpt bij “circulair leven”. In deze kringloop winkel stonden ook twee banken die ik herkende: een stukje kerk in de verkoop, misschien? Ik hoop dat beide banken een goed thuis vinden. Zitgeld hoeft dan niet (meer) betaald te worden.  

 

  

208. "liever"

In mijn tweede gemeente – aan de andere kant van de Veluwezoom – had ik een collega die allergisch was voor tegeltjeswijsheden. Met zijn emeritaat kreeg hij er vele aangereikt. Zo werkt dat soms (tegen je). Aan hem moest ik denken toen ik tegen deze deur met boodschap aanliep. Daar erger ik me juist niet aan: “verwondering” is volgens mij de basis om de schepping (en alle schepselen) met Gods’ ogen te bezien! Als we dat allemaal zouden oppakken gebeurt er zelfs meer dan de groei van het aantal honderd jarigen. De wereld wordt dan vast een stukje “liever”. 

 

  

207. Wandeling

Tussen “Kerst” en “Oud en Nieuw” deed ik opnieuw boodschappen in Oosterbeek. Een beetje wandelen door de winkelstraat was goed tegen de  kerstkilo’s. Veel mensen deden hetzelfde. Ik kwam ook nog een verdwaald schepsel tegen. Wat een koe bij de oogzorgcentrum doet, weet ik niet. Mijn blik bleef er wel even hangen.

 

  

206. Gospel

Gospelkoor “Yes” was aanwezig in de kerk aan de Kerkstraat met Kerstnacht. Ze zongen over het kerstkind en waren als een soort groene kerstengelen in ons midden. Met mijn kiekje ving ik Lukas 2 (=wat ik zelf las) én hun gezongen variant: twee vliegen in een klap. Of te wel: de kerstboodschap kan je niet vaak genoeg zien en horen.

 

  

205. Waar is Jezus

Het kerstconcert van het jongerenkoor Dieren (waar mijn oudste zoon en zijn vriendin) in meezingen was in een Katholieke kerk. Natuurlijk kijk je dan meteen rond of “de stal” er is. Een prachtige opstelling stond volop zichtbaar voorin klaar, naast de liturgische tafel. En natuurlijk ontbrak op zaterdag 16/12 Jezus nog in de kribbe: Die arriveert met Kerst(nacht) zoals de traditie voorschrijft. Dat is echt verlangen naar het Kerstkind!

 

  

204. Dank u

In Bennekom zijn genoeg winkels. Bij één van hen trof ik deze etalage. Een vlag met tekst helpt kinderen om een populair liedje te oefenen: “Sinterklaas kapoentje” (etc.). De slot zin is ook mooi: “Dank u, Sinterklaasje”. Dat heb ik afgelopen weekend ook luidkeels gezongen: mijn laarsje was gevuld. Ik was in “Buitenlust” gelukkig niet de enige

 

  

202. Herfst

In deze regio met z’n vele bomen is de herfst altijd een bijzonder seizoen. Het laantje naar Doorwerth kleurt soms goud! Daar geniet ik van. Maar ook word ik stil van een trap van paddenstoelen. Wat is de natuur toch mooi. Ik snap waarom “de Klimaatmars” (= zondag 12 november 2023) wordt georganiseerd!  

 

  

201. Verrassing

In grote steden ontdek je ook pareltjes: soms waren dat versierde deuren, soms waren het hoge bomen in herfsttooi, soms waren dat architectonische hoogstandjes. En soms zit het in kleinere verrassingen. Wie het elektriciteitskastje heeft beschilderd weet ik niet maar het was een “eyecatcher”. In ieder geval een liefhebber van verf en heilige gebouwen.

 

  

200. Vrede

Bijna alle kerken waren open in Hamburg op door-de-weekse-dagen. Het mooiste element vond ik het spontaan gemaakte vredeskruis (met stenen op de grond). Het lag vlak bij een banner met het vredesgebed van Franciscus (= Heer, maak ons werktuigen van uw vrede....”) Groot en klein luchtte zijn hart en plaatste een waxinelichtje: modern en toch gekoppeld aan de traditie van licht en gebed. Dat raakt mij!

 

  

199. Drie op een rij

Ik verbaasde me tijdens mijn vakantie over de grens. Ik zag al volop adventskalenders in allerlei soorten en maten (= met en zonder cadeaus). Ook de kerstbomen waren al present: als  grote “neppers” met gekleurde ballen in de winkel ter versiering en echte mini sparretjes bij deuren in sommige winkelstraatjes. Dat was even schakelen omdat ik nog uitkijk naar Sint. Gelukkig herken ik alle kerstfiguren nog wel: deze koningen  heb ik gegroet.

 

  

198. Engel

In mijn vakantie heb ik genoten van de voor mij nog onbekende omgeving. De stad Hamburg biedt veel: binnen (= musea / winkels) en buiten (= stad met pakhuizen / architectuur) ontdek je de geschiedenis van mensen door de eeuwen heen. Mijn Duits heb ik weer opgepoetst: bij echte Duitsers en bij deze engelen.

 

  

197. Herfst

Het aangezicht van “buiten” verandert: de bomen laten blaadjes vallen en er komen weer vele herfstkleuren.Die zag ik ook al aan “de deur” verschijnen. Daar geniet ik van. Je zou bijna vergeten aan te bellen/kloppen.

 

  

196. Koffie...kleur(en)

Een eensgezind trio wist in onze winterkerk meteen wat ze na het zingen, bidden en luisteren wilden doen! Ze gaven kleur aan een maagdelijk wit papier. Hartjes lukte nog niet. Dus: eigen creativiteit in plaats van dominees input. Daar geniet ik van.  

  

195. Kunst

Kunst zie je aan de muur in musea maar ook daarbuiten. Dat merkte ik in “big city” Rotterdam bij de Markthal. De architect bracht wonen en (ver)kopen samen. Ik sponsorde deze keer de winkeliers niet want ik keek vooral naar boven. Soms ziet het er daar kleurrijk uit: uit de kunst!  

  

194. Kiek eens

In Bennekom bezocht ik een gemeentelid die daar revalideert na een opname in het ziekenhuis. Ik belandde achter een creatieve tafel en praatte terwijl de anderen met naald en draad bezig waren. Met de schaar kon ik nog wel behulpzaam zijn: ik maakte vleugels en een mondje voor meneer de uil! Het eindresultaat mag er wezen: een echte wijze vogel voor op de deur van de gemeenschapsruimte. Dat geeft vast “grote” ogen tijdens het bezoekuur.  

193. Vlaggen

Sinds 7 oktober is het vlaggen lastiger. Als je de vlag van Israël ophangt ben je dan tegen de Palestijnen (of anders om)? Een oplossing is dan de Vredesvlag. De vlaggencentrale in Dokkum maakt weer veel nieuwe exemplaren omdat de vraag hoog is! Natuurlijk is deze alternatieve regenboogvlag ook nog een optie, een vlag die beklemtoont dat elk mens telt. Ik zag haar flink wapperen in Bennekom. Dat raakte me.

192.Geblokt duo

Ter kerke gaan bij mijn collega vind ik fijn. Er is veel te horen maar ook te zien. Dat laatste deel ik even met u als bezoeker van de website: Ik geniet van broers die elkaar omarmen tijdens het kinderpraatje. Het ging over “schipbreuk” maar ik dwaalde af door broederliefde: mooi!

 

191.Actie

In de maand Augustus werd mij een paar keer gevraagd of de kerk ging verbouwen. Men had een hoogwerker en stalen buizen op het parkeerterrein aan de Utrechtseweg gezien. Ik moest (nog) een “nee” verkopen. De steiger werd gebruikt voor de torenspits (die nu is verdwenen). De hoogwerker was voor het noodzakelijk ontmantelen van een (kwetsbare) oude boom. Ik reed er bijna tegenop toen ik na een vergadering ’s avonds naar huis ging. Gelukkig had ik goede koplampen.

 

190. Papier hier

Hollebolle Gijs roept in de Efteling om rommel en oud papier. Dat ruimt lekker snel op. Met het kerkelijk archief wordt een andere weg bewandeld: 8 ogen kijken, controleren en selecteren. Ik heb respect voor wat dit kwartet in hun vrije tijd doet. Daarom een ode richting deze  vier vrijwilligers: Dank je wel, merci en vielen Dank!  

189. Koud kunstje

Doordat ik gastpredikant was, was ik opeens dichtbij de zee, een dorp met het breedste strand van Nederland. ’s Avonds kleurde de zon prachtig roze, rood-oranje. Wat ik nog mooier vond was de raket ijs-actie: afval sparen, afgeven en dan een beloning! Volgens mij is dat voor elke generatie een koud kunstje (waar de natuur warm van wordt)!  

188. Gedenken

Geen rattenvanger van Hamelen maar een echte doedelzakspeler die iedereen op 16/9 in de juiste stemming bracht (naar het monument). Een mooie stoet volgde. Ik herken een paar gezichten: u ook? Het is goed dat we hen die voor onze vrijheid steden niet vergeten. Daarom vlag ik ook graag met u. 

De foto heeft Vereniging Oranjedag Heelsum gemaakt

 

 

  

    

.


 

187.Grens

De gemeente Renkum viert dit jaar feest. En bij dit feest hoort ook het kijken naar gemeentegrenzen. In de loop der jaren is er veel gebeurd, o.a bij mij in de straat. Vroeger hoorde de koninginneklaan bij Doorwerth. Dat wist u vast. Voor wie het niet (meer) wist zijn nu overal oude grenzen getrokken: mooi geel is niet lelijk!

 

 

  

    

.


 

186. Monument

In het open monumenten weekend wordt in heel Nederland aandacht gevraagd voor prachtige panden: deze keer 2x een stop aan de Koninginnelaan.  De blik is gezet op ’t kerkje op de heuvel en op “Buitenlust”. Het bord bij ’t hek spreekt over verkoop aan een particulier in 2021. U weet natuurlijk wel wie. Ook stond er subtiel genoteerd: “Dit pand is niet te bezichtigen”. Gelukkig maar want we zijn binnen nog niet op orde/klaar.

 

 

  

    

.


 

185. Roze Wolk

Ondanks de zomerse temperaturen zag ik toch een roze wolk. Naast de kerk landde eind augustus een ooievaar.Dat zorgde voor dankbare ouders en een blije grote zus. Gelukkig kwam baby Anne in het goede nest. Ik was nog even bang dat de kerktoren bestaande uit misbaksels (en sinds kort zonder hoogste punt) gebruikt zou worden voor een landing. Mijn wijze les: denk meer aan de Bijbelse woorden. Dus ik herhaal voor u en voor mij:  “vreest niet”

 

 

  

    

.


 

184. Mooi

De eerste zondag van September was ik te gast in een bijzonder Gods’ huis: “een plaatje” met veel aandacht voor het Woord/woord! Misschien kan de commissie inrichting (=van de kerk van de toekomst) daar ook nog eens over nadenken: hoe vul ik mijn muren? Dat kan met kleur, met Kunst maar ook met citaten!  Ik wens ze veel succes.

 

 

  

    

.


 

183. Adam

De uitverkoop is volop gaande. Winkeliers willen het zomerse goed graag kwijt. Dat zag ik begin September ook in Renkum. Meestal staan er dan dames(pas)poppen volop in het zicht. Nu ontmoette ik heel veel collega’s van Adam! Ze stonden er niet aanstootgevend bij. Dat is trouwens bij sommige Eva’s in de etalage anders: soms is er een “a change of mind” nodig!

 

 

  

    

.


 

182. Verrassend

In Brielle beklom ik met vrienden de kerktoren. Het uitzicht was ondanks de bewolking mooi. Voordat ik de vele traptreden sportief ging scoren zag ik deze twee bordjes.  Ik was het meeste geraakt door het advies van de luisterlijn. De combi van beide bordjes op de pilaar vond ik wel verrassend. De burgerlijke gemeente strooide met feiten. De kerkelijke gemeente deelde haar hart!  

.

.

  

    

.


 

181. Ongelofelijk

Een tussenstop op weg naar Bergen (=Noorwegen) bracht ons in Hamar. In het ijspaleis (=”Vikingskipet”) waar Hollandse boys ooit records neerzetten, keken wij binnen rond. Het was er koud, maar tevens warm omdat herinneringen aan de Olympische Spelen meteen boven kwamen borrelen. Ook tegen een superschaats konden we maar één ding zeggen: ongelofelijk.

.

.

  

    

.


 

180. Slim

In Noorwegen zijn ze slim: ze maken van iets nuttigs meteen iets moois. Op vele plekken zag ik dat de putdeksels kunstwerkjes waren (geworden). Dat vind ik nu slim bedacht. In Furnes zag ik deze variant met stadsgezicht. Twee keer een blik waardig: daar en hier. Ook dat is slim! 

.

.

  

    

.


 

179. Vlinder

Kerken blijven op vakantie ook mijn aandacht trekken. Ik ga ze graag van binnen bewonderen. Tijdens één van deze bezoekjes werd ik blij: oud (=kanseltrap) werd aangevuld door nieuw (=papieren vlinders)! Een leuke levendige touch dankzij de plaatselijke kinderen: gaaf.

.

.

  

    

.


 

178. Stil

Een dagje Amsterdam liet mij ook langs het Holocaust monument gaan. Eén oogopslag maakte mij stil: veel jonge mensen kregen immers géén toekomst. Ik denk dat u bij “deze blik” ook even stil wordt!

.

.

  

    

.


 

177. Bidden

In Amsterdam is veel te zien en te beleven. Daar kwam ik recent weer achter. Een concert in de Arena is een belevenis. Maar ook als je rondwandelt in het centrum valt je het één en ander op. Eigenlijk is de hoofdstad helemaal niet zo “heidens”: kijk maar naar het straatnaambordje!

.

.

  

    

.


 

176. Oud of jong

Wie zelf bijna jarig is, ziet meteen wanneer andere bewoners verjaren. In de Kastanjelaan kon de buurt er niet omheen: een vrolijke “Abraham” stond in de voortuin. Deze (variant) is zeker 50 jaar jong te noemen, toch?

.

.

  

    

.


 

175. Ladder

Al eerder kwam de ladder “de blik” binnenvallen. Nu een kijkje vanuit Schotland op de Jacobsladder! Wie het bijelboek Genesis kent, weet precies “wat” en “hoe”. En anders is het nog na te lezen. De ladder startte (in mijn geval) op een heuvel en ging van hoog naar laag: “afdalen” moet je letterlijk en figuurlijk leren.

.

.

  

    

.


 

174. God houdt van ons

Dankzij een schots uitje komt de blik nu uit Edinburgh. Daar was een “Pride-Parade”: een (op)tocht met veel “regenboog-kleding”. Ook de kerken lieten zien wat belangrijk is: God houdt van alle mensen (wie je ook bent of wil zijn)! Dat vond ik een mooi getuigenis midden in de stad en nu graag met u deel.

.

.

  

    

.


 

173. Wij

Op het Europaplein liep ik tijdens de voorbereiding van de startzondag tegen heleboel mensen aan. Ze vertelden via een fotoreeks iets van hun ervaringen. Het zette mij meteen aan het denken: wie kan de cirkel van geweld doorbreken? Ik denk: “Wij” (met z’n allen!)

.

.

  

    

.


 

172. Vonkje

Een paar weken na Pinksteren zag ik deze auto. Het was een klein model met een bijzondere nummerplaat. Ik moest meteen erg glimlachen: “tongen als van vuur” (=Handelingen 2) en “Vonkje”. Dat past wel bij elkaar. Is de rijder een christen of zit het anders? Ik weet het niet, maar het blijft een mooi “gezicht”(=auto)

.

.

  

    

.


 

171. Ik ga op reis...

Je hebt heilige huisjes en (sinds kort bij mij om de hoek) ook boekenhuisjes. Het is leuk om te zien wat mensen in dit mini-bibliotheek zetten. In dit huisje stond  iets voor jong en voor oud: goed idee. Wie een boek leest, gaat op reis. En: wie gaat reizen neemt een boek mee. Want van boeken heb je nooit genoeg!  

.

.

  

    

.


 

170. Psalm 23

Deze week kreeg ik een bekende Psalm (die al veel mensen heeft gedragen) op een andere manier onder ogen.De foto toont u wat ik recent dus op huisbezoek zag. Verschillende woorden uit de psalm hebben een eigen kleur gekregen die samenvalt met een kraal uit de armband. Zo kan je opeens “overal” de inspirerende woorden van (koning) David nazeggen en “voelen. Ik vind het een vondst van Stichting “Open Doors” die bij de verkoop van deze armband meteen sponsorgeld binnenkrijgt. Toch even googelen.

.

.

  

    

.


 

169. Badderen

In Spankeren en Brummen hadden we een bad. Daarvan genoot ik als moeder van vanwege onze kleine kindere en heel soms ook zelf. In Heelsum heb ik het blauwe bad van Rehoboth nog 1x geprobeerd. Bij onze verhuizing naar “nummer 20” was dit plezier voorbij. Nu kan ik het buiten proberen: wie weet?  

.

.

  

    

.


 

168. Leven en dood

Dankzij de snuffelmarkt staat er een extra bordje op een bijzonder kruispunt. Normaal wordt er alleen de weg gewezen naar de speelboerderij (=leven) en naar de begraafplaats (=dood). Gelukkig bood de markt een rustige aanblik: er werd niet op “leven en dood” gekocht of verkocht. Dat is soms wel eens anders!

.

.

  

    

.


 

168. Leven en dood

Dankzij de snuffelmarkt staat er een extra bordje op een bijzonder kruispunt. Normaal wordt er alleen de weg gewezen naar de speelboerderij (=leven) en naar de begraafplaats (=dood). Gelukkig bood de markt een rustige aanblik: er werd niet op “leven en dood” gekocht of verkocht. Dat is soms wel eens anders!

.

.

  

    

.


 

167. Boertje van buiten

Dankzij mijn oudste zoon heb ik oog gekregen voor de boer, boerderij en “zaaien, maaien en oogsten”. En daarvoor hoef ik niet eens ver van huis. Achter ’t Kerkje op de heuvel ligt een mooi stukje land met prachtige rijtjes. Wie daar “live” gaat kijken ziet te zijner tijd wat er groeit en bloeit. Ik heb mijn loopje gevonden.

.

.

  

    

.


 

166. Delen is vermenigvuldigen

In de kerk aan de Kerkstraat  lees en preek ik zondag 4 juni over de weduwe en profeet Elia uit 1 Koningen 17:“Het kan niet op” zingen de kinderen. Via het poppenspel van Mies en Max horen we over delen. Dat raakt me nu opeens nog meer als ik met eigen ogen in Overweide zie wat er klaar staat voor hen die niets hebben. Wat mooi dat we deze zondag nèt een extra inzameling hebben voor de Voedselbank met shampoo artikelen: toeval? 

.

.

  

    

.


 

165. Pinksterbloemen

Tijdens onze wandelingen door het Renkumse buitengebied kwamen wij weer heel veel paardenbloemen tegen.Dat doet ons meteen denken aan het Pinksterverhaal. Jarengeleden werd dit verhaal eens gebruikt voor de kinderen. De paardenbloem verandert in een pluizenbol. Als je ertegenaan blaast dan verspreiden zich de pluisjes.Net als de Geest van God nà Pinksteren doet in de verspreiding van de Hoop die wij mogen hebben.

Met dank aan Tineke Borger

.

.

  

    

.


 

164. Liefde

Een mooie boodschap trof ik aan toen ik de deuren voor (het kerkbezoek van) groep 7 en groep 8 van de Beatrixschool ging openen. Dat was een leuke verrassing. Bij deze bedank ik de maker (m/v): wie zou dat nu zijn?Tik me maar (op zondag) op mijn schouder........

.

.

  

    

.


 

163. Huisvlijt

De kramen op de Lentebazar lieten huisvlijt zien. Polsbandjes werden gemaakt en er waren ook (gehaakte) engeltjes te koop. Creatieve dames en kinderen wonen er in mijn gemeente. Zelf vroeg ik me nog af wie de witte doopjurk had gemaakt die naast Overweide in het kledingrek hing. Dat hoor ik nog graag. De laatste dopeling was vast een jongen, gezien de blauwe strik!  

.

.

  

    

.


 

162. Mooi, mooier, mooist

Op de curiosa-kraam zie je van alles. Het ene item is nog mooier dan het andere. Mijn oog zag opeens een groepje witte figuren die bij een kerststal horen. Ja, in Renkum was op de Lentebazar Jezus te koop. Dat is nog eens bijzonder mooi nieuws.

.

.

  

    

.


 

161. Kassa

De kerk aan de Kerkstraat is niet meer nieuw voor mij. Toch werd ik 13 mei verrast! Ik zag opeens het bordje “kassa” hangen. Was dat voor de Lentemarkt of hing het er misschien al langer? De baas van de boeken memoreerde dat dit bordje oude papieren had en altijd op een Bazar werd opgehangen.  Natuurlijk: soms draait het om geld, maar gelukkig niet altijd.  Gods’ Woord is “om niet”,  het Evangelie stipt ook  zoiets als “pro deo” aan. Vele helpers op de markt kenden dit principe ook: hulptroepen, bedankt.

.

.

  

    

.


 

160. Verrassing

In de oude toren van de (Betuwse) St. Annekerk  kwam ik onderweg naar de consistorie de vlag tegen. De driekleur lag sinds 5 mei op een dressoir te drogen. Soms loop je tegen de lamp en soms tegen iets anders (moois).Ik was in ieder geval verrast als gastpredikant.  Natuurlijk vond ik het wel slim aangepakt van de kosteres!

.

.

  

    

.


 

159. Gedenken

Gedenken

 

Op 4 mei was er in de RK-kerk (O.L. Vrouwe ten Hemelopneming) en op het Europaplein een moment van gedenken. Een Stille tocht bracht ons van de ene plek naar de andere plek. Halverwege de Achterdorpstraat stopten we bij de "Stolperstein" voor Betje en Esther Cohen. Beide Joodse zussen woonden daar net voor de oorlog en moesten in de oorlog vluchten. Toen ze nergens meer konden schuilen liepen ze samen de Rijn in. Hun dramatische verhaal is een levensverhaal waar je stil van wordt. Daarom is het goed steeds 't verleden serieus te nemen en herinneringen op te halen.  Zó blijven we onthouden dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. En sinds november 2022 getuigen ook twee stenen zonder woorden.

.

.

  

    

.


 

158. Goede oude tijd

Voor rouwbezoek en voor een zondagse eredienst was ik opeens 2x binnen een week in Eck en Wiel. Dit Betuwse dorp liet weer veel bloesem zien. Het kiekje getuigt ervan in de verte. Wat ik onthouden heb van toen (1994-1998) is dat elk seizoen zichtbaar werd. Dat is aan de Veluwezoom echt minder. Daar valt vooral de lente en de herfst op!    Ik genoot dus opeens even van “de goede oude tijd!” Dat krijg je als je grijze haren hebt.

.

.

  

    

.


 

158. Verbinden

Koning Willem Alexander zet zich al 10 jaar in als (landelijk) “verbinder”. De gemeente Renkum viert haar 100 jarig bestaan en schuift ook het woord “verbinden” naar voren. Wat vind ik het mooi dat zowel koning als burgermoeder de traditie van de (wereldwijde) kerk met “boeien en binden” navolgt. Daar eet ik graag een gebakje op.

.

  

    

.


 

157. Komt allen

Wie goed kijkt ziet dat op “nummer 20” 2x reclame wordt gemaakt voor de Lentebazar. Zo’n evenement mag niemand missen, dus: “Komt allen”! Maar ook: “Kijk en koop”! Op z’n Engels: “Save the date” (12/13 mei)

.

  

    

.


 

156. Lintje

Uw fotograaf trof in Renkum een verraste, dankbare en blije onderdaan met lintje. Harm Wezel heeft er sinds vandaag voorgoed een extra lachrimpel bij! Wij feliciteren allen die onder valse voorwendselen richting gemeentehuis zijn ontvoerd. Overal werd het glas geheven en klonk het “3x hoera”.

.

  

    

.


 

155. Lintje

Drie van de 3000 lintjes vielen in Heelsum. Omdat het de koning had behaagd was er 26/4 in de namiddag een receptie voor Jannie en Bert Keukenkamp. Met dit gedecoreerde paar werd geproost. En weer was het goed toeven in 't kerkje op de heuvel.

.

  

    

.


 

154. Kortjakje

Wie op zondag deze Hummer aan de Utrechtseweg ziet staan, denkt meteen dat de kerk een bijzondere kerktaxi heeft geregeld. Het zou wat zijn als we onze (minder mobiele) kerkganger(s) in stijl thuis zouden ophalen. Misschien moeten we eerst proefdraaien of het bevalt, voordat we tot de aanschaf overgaan.

.

  

    

.


 

153 Eureka

Tijdens de stiltewandeling (8-4-2023) deden we ook “de Jozeph” aan. Natuurlijk dachten we aan de gebeurtenissen van Pasen.Via het interieur had ik een eureka moment: het evangelie (=zie: kruis) vraagt om verkondiging (zie:  bakfiets). Zou ik niet net zoals Paulus meer “on the road” moeten zijn? Dan wil ik wel nog een “opgepimpte” variant met wielen. Misschien kan ik hier nog eens met Jeroen en Lianne over sparren.

.

  

    

.


 

152 Witte Donderdag

Op Witte Donderdag speelt de kleur wit de hoofdrol. Dat is ook te zien via de schikking. Zonder woorden weten we meteen dat deze bijzondere dag "goed", "vreugdevol" en "heilig" is.
Inderdaad: "De tafel van samen" is heel rijk dankzij onze lieve Heer.

.

  

    

.


 

151 Oude meester

Delft heeft haar Vermeer en pronkt met hem. Gelukkig heeft Heelsum ook “”oude meesters”! Nu de lente weer is gearriveerd heeft het schilderij naast ’t Kerkje op de heuvel weer een update gekregen. Wat fijn dat “onze” schilder in zijn tijd ook oog had voor de seizoenen! Bovendien zijn kerk en kasteel in een oogopslag te zien. Dat kan alleen op deze manier.

  

    

.


 

150 Oud en nieuw

Een wandeling met een gemeentelid zorgde niet ver van huis voor dit kiekje. Met de lente voor de deur beleef ik opeens toch de mix van “oud” en “nieuw”. De bloesem toont ons nieuw leven en toekomst. De zwarte wagen verwijst terug in de tijd. Normaal heb ik dit gevoel vooral 31 december.  

  

    

.


 

149 Traditie

Al jaren ben ik op Palmzondag in Naarden Vesting om de “Matthäus Passion” bij te wonen. De zingende evangelist nam me helemaal mee in het grote verhaal van Jezus. Ik bewonder opeens Bach nog meer dan vorige jaren.  De grote Kerk met de beschilderde plafonds trekt ook de aandacht van het oog. Deze keer viel mij via een gouden zangbord het woord “catechismus” op. De traditie om dit leerstuk elke zondag te behandelen is in onze kerk verdwenen. Misschien toch iets om over na te denken.

  

    

.


 

148 Waarheen?

Bible Basics laat ons in de Veertigdagentijd nadenken over "Wie", "Wat" en "Waar". Vandaag voeg ik spontaan "Waarheen" toe: "Waarheen leidt de weg die wij moeten gaan?" Voor sommigen is gewoon het pad in Renkum-Heelsum. Andere van ons zetten juist voetstappen elders op de wereld.
Mooi dat onze lieve Heer zich overal laat vinden!

  

    

.


 

147, Ik zie, ik zie...

Op een gewone “door-de-weekse-dag” bracht een wandeldate mij in het bos. Ik werd opeens verrast door kleine puntmuts mannetjes.  Gelukkig wist mijn collega – omdat hij wel eens opa speelt – dat hier kabouters resideren!Wist u dat zij ook de was ophangen? De foto is het bewijs: ik zie, ik zie ...

  

    

.


 

146 Is geld goed?

Met alle commissies “Groene kerk” (of “Groen leven”) dachten we na over ons programma in zomer en najaar.We willen graag elkaar inspireren en halen zelf inspiratie uit alledaagse dingen, maar ook recent verschenen boeken.Met deze blik snapt u wel wat ons bezig houdt:  wanneer is geld goed en wanneer niet meer? Onze uitnodiging volgt later in de tijd.Had u trouwens al ontdekt dat op onze kerkelijke website  een “groene” pagina is gekomen: daar staat ook alle info over “groene kerk”!

  

    

.


 

145 Magnolia

Wie de zondagse bezoekjes aan de kerk aan de Kerkstraat mist, moet nu zeker even om dit Gods’ huis heen lopen. In de kerktuin heeft de magnoliaboom zin om haar lente-tooi te laten zien.Voor wie niet mobiel is: bij deze een kiekje van een liefhebber van mooi stukje natuur. Wij hoeven daar niet eens ver voor de reizen. Dat heeft sir David Attenborough ook al ontdekt met zijn nieuwe serie vanaf de Engelse eilanden.  

    

.


 

144 Bestek

Dit levensgrote bestek verraste me: opeens stonden deze vork en dit mes in de Renkumse winkelstraat. Had ik daar altijd aan voorbij gelopen? Ik denk dat deze kunst recent pas is geplaatst. Het is een mooie plek, vlak voor een heus etablissement met terras. Een reus kan nu ook komen eten.  

    

.


 

143 Laat de kinderen tot mij komen

In de Sint Janskathedraal (’s Hertogenbosch) is het ook goed toeven. Vele ramen hadden prachtige glas-in-lood-tekeningen. Mijn oog viel ook op een project van/voor EHC (=eerste heilige communie). Ook hier is een grote groep kinderen nieuwsgierig naar de bijbelse verhalen  en rituelen: fijn.

   

.


 

142 Kleur

De Grote Kerk in den Bosch werd in 2015 verbouwd. Zo wil de Protestantse gemeente ruimte bieden aan kerk en stad. Dankzij hun concept “open Kerk” kon ik zaterdag 18 maart even binnen wippen. Ik bewonderde een expositie van Anne van Buul (=”En de boom bloeit..”) en genoot van kleur in de kerk. Herkent u de regenboog?    

.


 

141 Privilege

In Bennekom houdt men een parkeerplek vrij voor de dominee. Dat is lief bedacht. Nu wij het terrein aan de Utrechtseweg gaan herinrichten Zag ik zo’n bordje wel zitten! Wèl als een kadootje voor collega Koelewijn, om te laten zien dat hij tijdens zijn pensioen als voorganger welkom is.


 

139 Ontdek je plekje

Recent werd mij duidelijk gemaakt waar de Annaweg lag. Dat is een onverharde weg min of meer achter ons huis. Na twee jaar over ’s Heeren wegen rijden/fietsen, liep ik opeens door een steegje met een naam. Dat was voor mij iets nieuws: en voor u?
Kent u “de gedachtengang” al?


 

140 Oog in oog

In Kopenhagen stond ik opeens oog in oog met een engel. Ze bivakkeerde in een Lutherse kerk. Wat ik leuk vond is dat ze veel aandacht had voor het orgel. Ze kijkt er vol overgave naar. Tja, engelen houden van muziek. Ze zingen zèlfs volgens Ajax-fans!


 

137 Lastig

Ik was verbaasd door de tekst op het orgel. De Deense tekst ging aan mij voorbij, maar de Engelse uitleg zorgde voor het fronsen van mijn wenkbrouwen. Niet aanraken: hoe kan je dan geluid produceren voor gemeentezang?Ik kon het niemand vragen want de kerk was open zonder gastheer of gastvrouw.
Dit blijft dus een mysterie.


 

138 Bob de Bouwer

Ook Deense kerken worden verbouwd. Wij zagen in week 8 “Bob de bouwer” aan het werk. Dat maakt mij meteen nieuwsgierig naar onze verbouw: welke apparatuur staat er binnenkort in onze kerk? Maar vooral: hoe mooi en toegankelijk gaat het worden?  En wanneer gaan we de eerste keer kerken in de vernieuwde kerk.
De tijd zal het leren.


 

136 Muziek

In het hoekje van Brasserie Emma stond dit kleine orgeltje verstopt. Zonder meetlint denk ik dat het ongeveer 40cm bij 60 cm “groot” is. Ik vroeg me meteen af wie dit muziekinstrument voor de bewoners van O.N.O bespeelt. Zou je dit als 50 plusser (nog) kunnen leren?


 

135 Hints

Met de veertigdagenkalender tel ik af naar Pasen. Devote woorden geven bezinning.Tijdens de dagelijkse boodschappen worden ook hints gegeven dat Pasen nadert. Dit wollige duo lacht alle shoppers toe. Meteen moet ik denken aan “het lam Gods”. Maar dat zal niet bij iedereen (meer) zo werken.


 

134 Aan tafel

Het jaarthema van de PKN is “Aan tafel”. Dat Tafelen verbindt en verbroedert weer onze diaconie allang: het stamppotbuffet werd voor de 20ste keer georganiseerd! Waar ik al 3 jaar enthousiaste verhalen over hoorde, mocht ik nu (eindelijk) aanschuiven en mee-eten. De winterse kost smaakte goed maar de verhalen van mijn tafelgenoten maakten het af. Ik ben benieuwd welke verrassing volgend jaar wordt geserveerd.


 

133 Veerkracht

Een expositie over “gouden verhalen” die je als mens wil bewaren (=op papier) in de grote Dom te Utrecht raakte mij. Eén van de deelnemers aan dit project zag de natuur als bron van hoop. Wie nu de sneeuwklokjes en krokussen weer ziet of de  toverhazelaar bewondert, snapt deze uitspraak meteen.
Ja, de veerkracht van alles wat groeit en bloeit  laat mij anders de toekomst in kijken, zelfs nu er zoveel in de wereld speelt.


 

132 Mooie comi

Bij de kerktuin aan de Kerkstraat zag ik een stukje Lente:de krokussen lieten al hun gezichtjes zien. Daar word ik blij van. Dat deze frêle bloempjes mooi moeten blijven snap ik: vandaar het bordje ernaast?


 

131 Vogels

Bij mijn bezoek aan het Beekdal zag ik “vogels van verschillend pluimage”: Het was fijn kennis te maken met een paar verschillende bewoners. Vele van hen genieten van de gevederde vrienden die ze “live” zien smullen op de voertafel. En als ze weg zijn dan kan er nog een blik op hun gefotografeerde vriendjes geworden worden.Leuk idee van de verzorging: deze gekleurde diertjes vliegen niet weg. En: welke heeft u in de tuin?


 

130 En het was goed....

Samen bidden, samen zingen met vogels vanuit verschillende kerkelijke nesten: Het kon 18 januari in de Rijnkapel tijdens de week van de Eenheid. Het thema was “Doe goed en zoek recht”, aangereikt door vrouwen uit Minnesota.
Dat gaf voldoende stof tot nadenken. Piano, orgel en gitaar deden muzikaal mee. De Bijbelse zin “En het was goed, zeer goed” past mooi bij dit heilige uur.
 


 

129 Kerk

Wij horen van elkaar en via de kerkelijke media over de verbouw en inrichting van onze “kerk van de toekomst”.In Wolfheze pakt men het groots aan: ik schrok van deze “Open Kerk”. Op deze manier hoeven wij – geloof ik – niet te verbouwen.


 

128. Reclame

Twee ondeugende pastores pakten de vlag van de kosteres af: samen maken we graag reclame voor het goede doel. Dat is een serieuze zaak, vandaar een serieus "smoel"


 

127. Verbazing

Mijn verbazing was groot toen ik bij een seniorenwoning op de schutting een poster zag van een nogal grote kerk.Kennelijk doet deze verbeelding de bewoner (m/v) aldaar wat. Ik vond het ook een mooi uitzicht: bijna echt!Wie ook naar een kerk wil kijken?
Tip: loop dan op zondagmorgen eens via de Utrechtseweg naar de kerk die opgebouwd is uit misbaksels.Iedereen is welkom, zowel witte - als zwarte schapen. Snapt u nu waarom de architect misbaksels gebruikte?


 

126. Kerkbalans

Voor ons werkgemeenschap Veluwezoom i.o kwam ik weer op bekend terrein: opeens kon ik bekende collega's uit DIeren weer groeten. Zij maakten al reclame voor Kerkbalans. Onze vlaggen worden binnenkort opgehangen: doet u weer mee voor uw kerk?
 

125. Bonusvader

Op een zonnige dag werden de silhouetten van Maria en Jozef ook zichtbaar bij de kerk aan de Kerkstraat. Ik was blij verrast! Het licht valt nu vooral op Jozef. Misschien had hij het juist nodig. Was hij de eerste bonusvader?

124. Orgel

Rouw, trouw of op zondag: voor elk moment is er een passend lied. Wat fijn dat we dan ook musici hebben die begeleiden. Vanaf oudjaar horen we een ander geluid: of een gereformeerd orgel anders klinkt dan een hervormd orgel, hoor ik graag.
Aan de organisten zal het niet liggen: zij spelen noot voor noot.

122.Massa

Opeens werd ik een voyeur bij drukke diakenen: het kerst-presentje werd per wijk klaargezet. Veel bollen met hoop. Massa productie met vele handjes voor een dierbare achterban!

123. Ik zie, ik zie....

Wie oplet ziet meer dan het puntje van z'n neus! Op weg naar de Kerk aan de Utrechtseweg zag ik een prachtige houten kerststal. Binnenkort start de kribbetjestocht: doet u ook mee? 

120.Moeders

Op huisbezoek zie ik moeders  en deel ik soms ook info als moeder. Tijdens een gesprek ging het over een volwassen kind en eindigde het in de buurt van de voordeur bij dit bordje: wat een boodschap!

121. Kapper

In Heelsum stond ik ineens oog in oog met de SInt. Toen ik beter keek zag ik dat het een hulpsint was. Zijn baard was te koop. Wie had dat ooit gedacht.

119.Versieren

Er wordt heel wat versierd in onze regio: allebei de kerken hebben al een ster, de winkelstraat grossiert in lichtjes (boven je hoofd) en in tuinen gebeurt ook wat. Ik kijk mijn ogen uit: u ook?

118. Engel

Opeens klonk er engelenmuziek in de kerk. Kasper ter Horst maakte het gedenken op  Eeuwigheidszondag een beetje lichter. Zo kreeg leven en leven na de dood alle aandacht zonder weemoedigheid of zwaarte. 

117. Duo

Een mooi duo bakte ze bruin bij 't kerkje op de heuvel voor het goede doel. Dankzij de oliebollen was oud en nieuw opeens dichtbij. En dat terwijl de tijd toch al zo snel vliegt. Mijn klussers waren vooral blij met het (warme) lekkers van de twee kerstmannen. Ze werken meteen 2x zo snel!

116. Samen

Tijdens één van de wijkontmoetingen kwam Eva mee. Ze vergezelde haar moeder en genoot van alle aandacht.Wij genoten van haar: opeens voelden we ons kinderen van één Vader!
Wat heerlijk als generaties elkaar zien en ontmoeten. Dat kan gelukkig (weer) elke zondag.

115. Kwartet

Bij het koffie drinken ontmoeten we elkaar. Socializen doet ook de jongste jeugd. Een vrolijk kwartet genoot van buiten. Ouders zochten binnen naar hun volk: Dat was niet de juiste plek. De oudste van de vier kon er om lachen.

114. Missie

Wie de fiets pakt, ziet opeens veel meer. Op een billboard bij de bus werd Bijbelse reclame gemaakt.
Daar word ik blij van: het verhaal van de verloren zoon, de verloren munt en het verloren schaap mag gehoord worden.Dat mag trouwens ook “live” thuis aan tafel of buiten de deur als u vrienden of vreemden ontmoet.
Aarzel niet: we mogen allemaal getuigen van de goede Herder!

113.Ontvangen en delen

Op zondag 6 november vroeg het symbolisch bloemstuk  zonder woorden aandacht voor "ontvangen (uit Gods' hand) en delen (met elkaar).
Dat is deze maand een terugkerend thema: denk maar aan Sint Maarten en Sint Nicolaas.

112. Gi-ga groen

Op de Beatrixschool trof ik een gigantisch boek aan: natuurlijk een restant van de KInderboekenweek. Maar ook daar wil men groen blijven denken, dus is het boek een aandenken van toen en een aansporing voor nu. Wat een slimme juffen en meesters! 

111. Kerst mis

Soms gaat de tijd snel: je waant je dan opeens in een andere maand! Dan groeit het gevoel van vrede meteen. Maar als je de winkel uit bent is het meteen duidelijk: ik heb het mis, het is nog geen kerstmis!

110. Glimlach

Op onverwachte plekken kom je ze tegen en ontlokken een brede glimlach. Deze vrolijke steen was verstopt in een oud routepaaltje op een vergeten paadje in het Formerumer bos op Terschelling.

Bijdrage van Bart Pausma

109. Herfst

Herfst

Iedereen ziet de herfst naderen. Bij de kerk is de herfst ook te voelen: de eikels laten ons soms op eieren lopen! Inmiddels zie ik dat vele van u de zomer hebben losgelaten. Dus elk seizoen heeft z'n charme.

108. Oogst

Oogst

In de buurt van “Vendelier” zag ik na huisbezoek een mooi tafereel: zon op een druiventros.Het is bijna “kunst” te noemen. Opeens was in mijn hart dankdag geboren.Ook herinnerde ik opeens dat de dames van het symbolisch schikken het thema “Aan tafel” groots willen aankleden.

Wie op 25/9 druiven in de schikking ziet ........

107. Groen

Het is druk in de regio: ik zie veel groen (=soldaten) op straat. In Oosterbeek is Engels bijna de voertaal!Fijn dat we “de Bevrijding” op 17 september niet vergeten en blijven gedenken en vieren.
Dat doen de paarse baretten ook, op hun manier.

september 2022

106. Verrassing

Op weg naar de startzondag oefende het gelegenheidskoor op 11 september na de koffie in de kerk. Het zonlicht maakte van onze “dirigente en musica” opeens een engel. Pas later zag de fotograaf een andere mannelijke engel in beeld verschijnen: wat een verrassing.

12 september 2022

105. Profetenbrood

Het bordje “Profetenbrood” bij een Zeeuwse bakker in Renesse tijdens een fietstocht trok onze aandacht.
Dat maakt nieuwsgierig. Wie googelt kan online zelfs een recept vinden. Dan weet je ook wat je eet!

Bijdrage van Harm en Inge Wezel

4 september 2022

104. Remember

Inmiddels weet ik dat de 17e september een bijzondere dag is voor deze regio. De airborne vlag wapperde op tijd naast onze voordeur! Renkum is ook gereed: ik zag overal weer foto's die ons terugbrengen naar september 1944. Laten we inderdaad nooit vergeten dat oorlog vrede in de weg staat. Het is goed dat we weer samen gedenken, elke generatie opnieuw. Doet u mee?

4 september 2022

103. Doorkijkje

En weer werd er vlak naast ons erf hard gewerkt: nu de AIrborne vlaggen wapperen is er haast bij! September 1944 zorgde voor een flink gat in het dak van de kerk. Maar alles werd hersteld. Dat zorgt even voor dit mooie doorkijkje. Binnenkort is deze blik weg: komt dat zien!

31 augustus 2022

102. Zegen

Men zegt wel eens: 'des lands wijs, des lands eer'. Dat geldt ook voor de kerkelijke 'keuken', daarin is ook variatie. In de Sint Patrick kathedraal gaf de voorganger de zegen aan gezinnen buiten op straat. Een mooi gebaar, zeker als je nog gaat vliegen!

29 augustus 2022

101. Lokkertjes

Overal word je in New York uitgenodigd om te eten: veel food is fast food! Toch kan je ook op een andere tour: Chinees, Mexicaans of italiaans. Lokkertjes zijn overal en vaak loopt het water meteen door je mond! 

27 augustus 2022

100. What's in a name?

In een groot winkelcentrum liepen we langs kledingzaken, juweliers en langs een autodealer! Dat laatste is al verrassend maar de naam van de auto nog meer: Genesis. Als ontwerpers nog meer inspiratie zoeken hebben ze nog 65 (bijbelboek)opties over.

26 augustus 2022

99. Oase 

In een metropool is het altijd druk. Toch zijn er plekken waar je rust kan vinden: St. Paul Chapel (Pauluskerk) valt op dankzij haar eenvoudige  interieur waar je ook een kaarsje kan branden en haar mooie kerkhof. Ik noem dat een oase!

25 augustus 2022

98. Groot, groter of grootst 

Hoewel ik al eerder in de U.S.A vakantie mocht vieren, verbaas ik me nog steeds over het formaat der dingen. Veel is groot maar groter en grootste bestaat ook. De foto showt alledrie. Small is meer mijn ding: lang leve onze dorpen.

24 augustus 2022

97. Rose

Zeg het met bloemen is een bekende kreet! Het 'nine eleven' monument is een water 'vijver' met een rand waarop 3000 namen staan. Ik stond even stil bij de roos die een nabestaande had neergelegd. Ja, deze witte roos zegt veel zonder woorden! 

23 augustus 2022

96. Traan

Het 9/11-museum bracht een moment van bezinning: op de plek des onheils staan, zorgde voor een traan. Naast het museum is een nieuw gebouw gemaakt in de vorm van een duif! Dat is een prachtig eyecatcher voor oog en hart en ziel.

21 augustus 2022
Lees meer 

95. Bord

Dit oog komt van over de grens: ook daar worden levenswijsheden gedeeld! Tijdens een stadswandeling in Lancaster kon ik er niet aan voorbij lopen! Doe er dus uw voordeel mee

19 augustus 2022
Lees meer 

94. Spreuk

In de zomer moet je met hete dagen je plantjes niet vergeten. Dat geldt ook als je in ander mans huis vertoeft. De gieter in Ouddorp vond ik heel speciaal, het was een gieter met een spreuk: ”To plant a garden is to believe in tomorrow” (= Een tuin aanleggen is geloven in de dag van morgen). Een mooie spreuk die van mij op een tegeltje gezet mag worden. Misschien een tip voor commissie 'Groene kerk'?

11 augustus 2022

93. Schilderij

Drie klussers wilden voor mij poseren. De lach kwam spontaan! Inmiddels is het schilderij verdwenen en wordt de lijst opgeknapt. Wat er voor terugkomt? Dat hangt af van het schilder(s)talent in Heelsum. Kom op woensdag of zondag maar eens rustig kijken aan de Koninginnelaan: dan kunt u daarna ’t Kerkje op de Heuvel bezoeken. Ik weet dat u zeer welkom bent. Misschien ziet u één van de drie heren nog wel.

9 augustus 2022

92. (Jakobs)ladder

Wie preekt over de Jakobsladder is misschien wel meer dan ooit gespitst op trappen: ik zag er opeens één bij de kerk aan de Utrechtseweg. En ik vroeg me meteen af wie het hogerop zocht. Via kosteres Marjan hoorde ik dat het de glazenier was. Hij moest een raam herstellen dat kwajongens recent kapotgemaakt hadden. Een 'heelmaker' dus. Dat woord ken ik ook uit de bijbel, alleen dan met een hoofdletter! 

7 augustus 2022

90. Groen

Het thema in de krant en op TV is 'groen(er)' denken en leven. Bij een laatste huisbezoek zag ik hoe mooi groen kan zijn: zelf zaaien, maaien en oogsten! En meteen de bloemetjes buiten zetten. Daarvoor hoef je dus helemaal niet de grens over.

16 juli 2022

91. Gastvrij

Bij het rondbrengen van de 'skittelsdoosjes' aan negen kinderen stond ik opeens oog in oog met een bijzondere bank.
Ik ken tegeltjes met teksten, maar zoiets had ik nog nooit gezien. Wie mij een beetje kent, weet dat ik een talig mens ben. Deze spreuk in dialect omarm ik. U toch ook?

20 juli 2022

89. Sterke Jongens

Twee sterke jongens hielpen mij op zondag 3 juli om alle (kerk)ogen te trekken naar een bijzonder kleed. Dankzij huisvlijt ontstond er “poster” vol met symboliek: de harmonieuze regenboog is omringd met een hart (=liefde), anker (=hoop) en kruis (=geloof). Dat paste goed bij ons verhaal uit Handelingen 10. Inderdaad: God houdt van alle mensen.

12 juli 2022

88. Lijnenspel

Tijdens een zomers ommetje werd ik verrast door een lijnenspel. En dat in mijn “achtertuin”. Hoe mooi is Heelsum! Gods schepping heeft vele gezichten.

8 juli 2022

87. Zingend op de fiets

Jan en Erna Ruitenbeek fietsten op een een bijzonder fietspad. Laat ons vrolijk verder gaan op ‘s Heren wegen 👍😀

21 juni 2022

86. Oase

Wie Oranje Nassau's Oord (ONO) bezoekt, kan opeens in een binnentuin terechtkomen. Met een blik op een kerkje (of kapel?) én een paradijselijke tuin én zomerzon is het gevoel van een oase snel geboren. Soms is iets moois al om de hoek te vinden... 

18 juni 2022

85. Hoera!

Na een collegiaal overleg op een bijzondere dag voor één van uw twee pastores werd dit kiekje gemaakt: wie 25 jaar 'herdert' op een vaste plek verdient een oranje boeket met medaille! De hoffotograaf kreeg zelfs een glimlach in beeld. Dat kwam natuurlijk door de gewijde sfeer die de achtergrond uitademt.

15 juni 2022

84. Rehoboth

Het grote klussen is nu in en buiten Rehoboth begonnen. Er wordt flink gewerkt. Dat doet denken aan ons eigen klus-avontuur op nummer 20. Ziet u al de 'tien verschillen'?
 
11 juni 2022

83. Van God los?

Mijn bezoek in Utrecht bracht mij in het museum Catharijne Convent. Daar was de tentoonstelling 'Van God los?' die de jaren 60 in kerk en wereld duidde. Interessant voor een dame die toen nog te klein was om al het 'praten, protesteren en bidden' bewust mee te maken. De telefooncel kwam me in ieder geval bekend voor.
 
9 juni 2022

82. Paardenbloem met Pinksteren

Soms zing je in de kerk over iets dat je net door de lens hebt gezien. Jannet van Deelen overkwam dit en deelde haar verwondering met ds. Joke Quik. Weet u nog welk lied het met Pinksteren was? Zij wel: “Het zaadje van de paardenbloem danst in de zachte wind. Het valt straks in de aarde en gaat groeien als een kind”.
 
7 juni 2022

81. Rood

Marco zong het al: 'Vandaag is rood'. Inderdaad is soms de kleur rood dominant. In Ouddorp vond ik een prachtige plek die geen blauwe maar een rode zee toverde. Het deed mij meteen aan Pinksteren denken. Ja, dankzij de Geest kunnen we zingen: “Vandaag is rood!”

30 mei 2022

80. Groen op de heuvel

Zaterdag 21 mei zijn de insectenhotels gevuld en geplaatst op de heuvel en is er ca. 160 m2 grond ingezaaid met wilde bloemen. Op 22 mei is de eerste hotelgast al gespot! Weer een stap gezet op de groene route.

23 mei 2022
Een bijdrage van Clazien Middelbos

78. "Money, money, money

Het zenuwcentrum van de Lentemarkt was verscholen in de consistorie. Wat heb je nodig om bij de les te blijven? U ziet het: twee wijze mannen, één computer en natuurlijk koffie en papier. Bent u ook zo benieuwd naar het eindbedrag? 

17 mei 2022

77. Winkel van Sinkel

Wie alle kramen is langsgelopen moest vast denken aan de winkel van Sinkel uit het gelijknamige versje (uit de 19e eeuw): “In de winkel van Sinkel is alles te koop, hoeden en petten en dameskorsetten, drop om te snoepen en...!” Ja, in Renkum was er 13/14 mei opeens een gevarieerd warenhuis in en om de kerk waar vanalles te koop was. Heeft u misschien het tegeltje gekocht?

16 mei 2022

76. “Worden als een kind”

Voor mij was de Lentemarkt  de eerste kennismaking met “de grote verkoop” in Renkum. De mooiste hoek was de kinderhoek bij de kansel. De oproep via ballonnen en vlaggenlijn is duidelijk: “Laten we worden als een kind!” Voor de kinderleestafel vond ik mooie lectuur. Verschillende prentenboeken liggen achterin klaar voor onze jongsten en kan één uur geleend worden als er geen Kinderviering is.

15 mei 2022

75. Rood, wit, blauw en geel

Dit jaar konden we gedenken zonder beperkingen. Dat dit nu nog indrukwekkender voelde, komt volgens mij door alles wat mensen in de Oekraïne nu al 70 dagen moeten verduren. Ook in de RK-kerk was daarom een bloemenhulde met symboliek: rood-wit-blauw naast blauw en geel. Het is zoals Gezelle zegt: “Mij spreekt de blomme een tale”! Laten wij niet/nooit vergeten...

4 mei 2022

74. Komt dat zien

Afgelopen zondag parkeerde ik bij de kerk en zag in de kerktuin een mooi bord staan. Inmiddels zie ik deze vrolijke P.R. plaatjes overal verschijnen. Iedereen in Renkum-Heelsum wordt uitgenodigd: “Komt dat zien”! Maar vooral: “Kom veel kopen”. Ja, wat is een (lente)bazar zonder kopers. Vrijdag de 13e biedt opeens veel kansen!  

2 mei 2022

73. Oranje boven

Deze dames zijn de leus “Oranje boven” trouw. Als gastvrouwen begonnen ze de dag met een lach en een drankje. De vlag wapperde mooi bij ’t kerkje op de heuvel, inclusief wimpel voor onze koning Willem. In Buitenlust zij we nog op zoek naar de vlag: ergens in één van de (vele) dozen.

27 april 2022

72. Vergeet-me-nietjes

Op 26 april zag ik weer oude bekenden in de Petruskerk: een koninklijke onderscheiding werd uitgereikt aan mijn oud-scriba die een duizendpoot was/is. Na de lintjesregen ging ik op “de Gumster” (Spankeren) lunchen. De vergeet-me-nietjes bloeiden daar volop. Dat voelt goed als oud-predikant.

Het doet me ook denken aan Pasen 2021: wie heeft het zakje zaad van toen gezaaid én kan zijn/haar vergeet-me-nietjes” laten zien? Een foto is welkom. Wie verrast mij?

26 april 2022

71. Groen achter het kerkje

Afgelopen zaterdag (16 april)  is er achter het kerkje op de heuvel een heel stuk ingepoot met vaste planten. Rond de 'gravenhoek' zijn paaltjes gezet om parkeren te weren. Samen is er weer een stap gezet op de groene route! 
- foto en tekst: Clazien Middelbos

20 april 2022

70. Kruishulde

Op Goede Vrijdag stonden we stil bij het kruis van Jezus. We gedenken Zijn leed en het lijden van de wereld. Daarom staan tussen de gouden omlijsting vele kruisen. Wil je nog wat verder inzoomen? Bekijk meer

15 april 2022
Lees meer 

69. Samen bidden

Op zondagmorgen 3 april bestond het kyriëgebed uit gebedsintenties van de kerkgangers. Vele gemeenteleden hadden een post-it’s met wens of bede op het Passion kruis geplakt. Voor mij was dit 'samen bidden' een bijzondere ervaring.

3 april 2022

68. Pa(a)s(sion)haas

Terwijl wij PKN-lichtjes aan het (uit)venten waren voor de paaswake, was de RK-paashaas al actief om kinderen te werven voor de actie 'Palmpasenstok maken'. Het was opeens druk in de winkelstraat van Renkum: ondanks de kou werd er vurig om aandacht 'gebedeld'.

2 april 2022

67. Palmzondag, tuin en Groene Kerk

De leden van werkgroep 'Groene kerk' waren slim: buiten vergaderen voor extra vitamines en met zicht op de kerktuin. Dat zorgt natuurlijk voor inspiratie. Dat merkt u vanzelf op Palmzondag. U snapt dat dit team als bezige bijen snel weer aan de slag ging voor 10 april.

28 maart 2022

66. Stemmers welkom

Wie inmiddels een jaar meeloopt op het kerkelijk erf, herkent steeds meer gezichten. Het was leuk om bij ’t kerkje op de heuvel de voorzitter van het stembureau te ontmoeten. Ik weet dat hij meer kan en doet. Zijn pen is ook een vaardige pen. Op 16 maart was hij in de weer met het rode potlood: honden niet, maar stemmers waren welkom.

16 maart 2022

65. Vergaderen vergt lenigheid

Vergaderen is soms een hele toer, denk maar aan alle vergaderstukken inclusief bijlagen. Soms moet je er zelfs lenig voor zijn: als 5 moderamenleden 'live' meedoen en één via Teams, is techniek een dingetje. Mijn blik zag in ieder geval iets leuks 😊  

14 maart 2022

64. Stappen zetten

Rock Solid vulde deze keer het bord in de kerktuin: hun (beschilderde) voeten zijn zichtbaar! Ze hebben mooie stappen gezet als team. Hun vraag is duidelijk: lopen wij ook in Jezus’ voetspoor?

12 maart 2022

63. Mondriaan

Dankzij onze zoon hebben we sinds kort een Mondriaan in huis.Hij heeft deze gekocht in zijn jubileumweek: wist u dat Piet Mondriaan op 7 maart 150 jaar geleden geboren is? Ik vind het bijzonder dat Lego sets uitbrengt met moderne kunst: links achter hangt 'onze' Mondriaan.

11 maart 2022

62. "Het leven brak door aard’ en steen"

Op huisbezoek zag ik deze week een tuin vol met krokussen. Maar ik zag nog meer en moest meteen aan een lied denken: “Het leven brak door aard’ en steen, uit alle wond’ren om u heen”. Inderdaad: wat niet kan, gebeurt soms toch: wie had gedacht dat een steen moet wijken voor paars leven! Klinkt dat trouwens niet bekend: 'Pasen'?

7 maart 2022

61. Blik op nieuwe woning

Deze keer is de blik een blik op onze nieuwe huis. In maart gaat het gebeuren: we kunnen verhuizen! Een kleine maand vertraging maar dat is niet erg. Het klussen gaat gewoon door, ook als we er wonen. Grappig dat we in de herfst arriveerden en nu met de lente over kunnen.

28 februari 2022

60. Paaskaarsen in wording

In de Vosheuvel werken Bernard, Inge en Will aan de paaskaarsen en de gedachteniskaarsen voor 2022. 

Foto: Clazien Middelbos
11 februari 2022

59. Mooi rood is niet lelijk

Soms word je beloond als je naar de hemel kijkt: ik zag een mooie vlag wapperen aan de Kerkstraat. Het is een 'zusje' of 'broertje' van de vlag bij ’t kerkje op de heuvel. Deze rode variant vind ik geloof ik mooier: het roept bij mij “geestdrift” op. Dat is een goed pinkstergevoel...

5 februari 2022

58. Voor alle kerkbalans-lopers

Een 'blik' van Clazien Middelbos deze keer: "Heel attent, een heerlijk 'dankjewel' voor alle kerkbalans-lopers!"

4 februari 2022

57. Roos, hortensia, viooltje

Huisbezoek in coronatijd is een 'beperkte' zaak. Als dominee mag je niet alle deuren langs gaan. Je wilt immers niemand besmetten. Zo langzamerhand bel ik weer vaker aan. Zodoende zag ik her en der posters hangen. En naast de roos waren er ook opeens andere bloemen in de buurt. Mooi toeval dat mij deed glimlachen!  

3 februari 2022

56. Geheime boodschap

Bij de tuin van mijn collega viel mijn mond open: veel groene sprietjes lieten al iets van het voorjaar zien. Hun geheime boodschap is bijna een paasboodschap: er is leven! 

1 februari 2022

55. Voor elkaar

Bij het ziekenhuis in Ede hing voor de parkeergarage een indrukwekkend doek: ik werd er blij van. Laten we deze duidelijk leus ook 100% in de kerk hanteren. Dus: samen voor elkaar zorgen en met elkaar spreken!Had Paulus die oproep niet al in 1 Korinthe 12?

29 januari 2022

54. Dat de zon...

Met een zonsopgang deelde de kerkenraad begin dit jaar per mail goede wensen aan hun leden uit. Dezelfde zonnige wensen gaan nu ook naar alle inwoners van Renkum en Heelsum. Mooi dat we breed denken: de zon gaat op voor iedereen! Wist u dat Jezus de Zonne der gerechtigheid wordt genoemd?

24 januari 2022

53. Verbazing

Mijn gang naar de winkel is door corona minder dan vroeger. Afgelopen week was ik verbaasd door wat ik alweer op een kopstelling zag: in plaats van kerstkransjes stonden de paashazen alweer in het gelid. Gaat de tijd zo snel?

22 januari 2022

52. Nachtwacht

Rembrandt blijft ons verbazen. Via een documentaire op TV gaat een schilderes dit jaar zijn grootste werk namaken. In Oranje Nassau's Oord is dat al eerder gebeurd: ik zag in december immers al 'de Nachtwacht' staan. Soms is cultuur niet ver weg: gelukkig.

19 januari 2022

51. Kerk in balans

De kerstboom is weg naast de kerkdeur en inmiddels vraagt een vlag alle aandacht: 'Actie Kerkbalans' is gestart! Het was nog een kunst die unieke vlag voor u in “een blik” te vangen. Gelukkig hielp de wind mee. Voor de leesbaarheid wilde ik eigenlijk liever een andere windrichting. Maar waaien gebeurt niet op commando. Net zoals u als gever niet op commando geeft. Toch een verzoek: wilt u uw kerkelijke gemeente steunen? Dan kan zij bouwen aan de kerk van de toekomst!

17 januari 2022

50. Qui(c)kie

Van Bernard van Beek mocht ik op zoek gaan door Rehoboth naar een rolstoel. Het duurde even, maar wie zoekt vindt! De leukste verrassing was een foto waard: ziet u ook dat 'Quik' in een 'Quickie' zit? Inderdaad: ds. Quik is zonder 'c'!

5 januari 2022

49. AV-team

Op de laatste viering van het jaar had het AV-team een bijzondere samenstelling: een ingeroosterde lid, een invaller en een spijtoptant deden gezellig met z’n drieën hun best. Mijn blik hun kant op maakte mij blij: jonge mensen die tijd vrij maken, dat is super. Wie volgt?

31 december 2021

48. Kiekje

Soms praat je even na én komt er vanzelf een kiekje op je netvlies. Van organist Jan-Simon mocht ik zijn portret vereeuwigen. Waar ons gesprek over ging: 'De lofzang gaande houden'. Lied 713 werd muzikaal neergezet als slotmuziek. Blijft u thuis (mee)zingen nu de kerk gesloten is?

19 december 2021

47. Franje en meer

Eindelijk branden de vier kaarsen:  dat betekent dat Kerst snel volgt. Daarom is de kerk ook alvast een beetje 'aangekleed' hiervoor: had u al gezien dat er een guirlande op de trapleuning zit? Dat was vroeger vast geen optie. Gelukkig blijft de Bijbel ondanks alle versiering nummer één. Op 19 december werden zelfs drie gedeelten uit de Schrift gelezen: kijk maar op het liederenbord.

19 december 2021

46. Kudde

De kerkdeuren moeten weer dicht: uit veiligheid geen kerkgangers met Kerst en daarna. Als ik de kudde mis, ga ik maar naar deze wollige kudde kijken, die ik recent vlakbij de Telefoonweg zag grazen. Gelukkig heeft u geen blauwgroen (gestempeld) merkje op uw derrière. 

18 december 2021

45. Mooi, mooier, mooist

Met de kerstdagen ziet het kerkje op de heuvel er nog mooier uit. Voor wie vergat een ommetje te maken bij deze een doorkijkje. Trouwens de binnenkant van 'Buitenlust' wordt ook steeds mooier: druk uw neus maar eens op het raam.

17 december 2021

44. Jozef en Maria huisjes

De Wereldwinkel presenteerde al op 1 december een mooie collectie kerststallen. Midden in beeld ziet u een variant met bijbel, knielende ouders en het heilig kind. Zo simpel is het evangelie. Alles draait om Jezus.

15 december 2021

43. De kleur paars

'The color purple' was een indringende film. Juist met Advent treedt deze kleur op de voorgrond. Met de schikking een prachtige combi. Nog 2x volgt er tekst en uitleg. Kijkt u mee? Bekijk de volledige foto van de schikking >

10 december 2021
Lees meer 

42. Adventsster

In Renkum en Heelsum groeit het aanbod van licht: buiten in (kerst)bomen, langs de gevels of balustrades en in tuinen worden lichtjes getoond. Soms zelfs met kleur: wat een weelde in deze donkere dagen. Een mooi symbolisch licht - dat sinds Advent schijnt – is de ster op de toren van het kerkgebouw aan de Utrechtseweg. Ik moest gewoon even stoppen... (om een foto te maken)

6 december 2021

41. Mondkapje

In de kerk aan de Kerkstraat werd de bloemengroet van de zondag gebracht door één van de dames met groene vingers. De bloemengroet was mooi maar haar mondkapje vond ik nog mooier: voor wie de lettertjes wat klein vindt er staat “steen voor steen” op! Meteen krijg ik ook zin om een mondkapje met het logo van de drie kerken te laten maken.
Zou u die dragen in het openbaar?

1 december 2021

40. Engelen

Om engelen buiten de kerk te kunnen zien, moeten er eerst engelen binnen in de kerk aan het werk. Wie nu een rondje kerk doet, kan weer prachtige silhouetten zien: het kerstevangelie in een notendop. Zelfs Sint kan meekijken

29 november 2021

39. Herinnering

Clazien Middelbos stuurde ons het volgende bericht: Ik zag vanmorgen deze herinneringszuil met de rozen op de begraafplaats naast het kerkje op de heuvel en dacht meteen aan deze tekst; Memory is a gift of God, that death cannot erase ('Herinnering is een geschenk van God dat zelfs de dood niet kan uitwissen'). Klik hier om de volledige foto te zien.

23 november 2021

37. Flashback

Deze foto zag ik op facebook van de kerk. Via Ton de Roos en Anneli kreeg ik een digitale 'afdruk'. Sport en spel bracht in september jong en (wat) oud(er) samen. Zitvoetbal, hockey en korfbal zetten iedereen in beweging. Sommige aanwezigen bleven aan de kant aanmoedigen. Drie keer raden wie tijdwaarnemer was :) 

12 november 2021

38. Verwachting

Als je wil weten waarom de jonge dames Jurrius op een doodgewone zaterdag druk doende zijn met iets dat lijkt op een kribbe, volg dan goed de sociale media. De kerk van Renkum-Heelsum is heel wat van plan: let maar op! Zelfs dit kistje met geschenken heeft daarmee te maken. Kun je het al raden?

22 november 2021

36. Tegeltjeswijsheid

Op zoek naar een suiker(klontjes)knijper ging ik bij de snuffelmarkt even langs kasten met 'huishoudelijk klein'. Mijn blik viel op een tegeltje met wijsheid: “God heeft mijn leven anders gewevendan ik had verwacht. Toch heeft dit zegen op al mijn wegen altijd weer gebracht”. Deze wijsheid kwam bij mij binnen… en bij u?

11 november 2021

35. Op de koffie bij Steen voor Steen

Bij 'Steen voor steen' bracht ik weer gevulde dozen voor de verkoop. Een mooi clubje vrijwilligers deed samen een bakkie. Er stond meteen een kopje voor mij klaar: dat is een gouden greep.

10 november 2021

34. Kribbe

Op de radio hoorde ik over het Sinterklaasjournaal: Dieuwertje Blok is weer paraat. Op de Prinses Beatrixschool denkt men al verder: als gast tijdens de lunchpauze zag ik opeens de kribbe van Kerst. Natuurlijk was deze voederbak nog leeg :-)

10 november 2021

33. Nog een keer Roekoe

Zondag 7 november stond Roekoe klaar om alle kinderen van de Kinderviering welkom te heten. Wie hem wil knuffelen moet bij ingang 'Overweide' ter kerke gaan. Deze familie had al geluk: met enthousiasme poseerde ze voor een andere vogel (die van de fotograaf)

8 november 2021

32. Rood met witte stippen

Bij het posten van mijn brieven aan ’t einde van de Koninginnelaan ontdekte ik meer 'rood' in de buurt van de brievenbus. Ik zag onverwachts vele mooie paddenstoelen met rode- en witte stippen. Helaas ontbraken deze keer de kabouters: toch maar een schuine blik blijven werpen als ik daar weer P.T.T.-er speel. 

8 november 2021

31. Roekoe

Roekoe de duif vloog begin november vanuit kerkelijk Spankeren naar Renkum. Dezelfde dag heette Ebertine hem namens de diaconie van harte welkom op zijn nieuwe nest. Omdat alles anders is, ging hij meteen kennismaken met het moderamen. Zijn input was geweldig: er was meteen oog voor de armere medemens. In Overweide kijkt hij bijna elke zondag mee met de kinderen tijdens de kinderviering. Als het nodig is, vliegt hij ook de kerkzaal binnen.

7 november 2021

30. Augustinus

Aan een nieuwe vloer gaat veel vooraf. Tenslotte komt er flink wat beton aan te pas. Dat 'Augustinus' zou helpen wist ik niet: de kerkvader uit de 4e eeuw moest eens weten.   

5 november 2021

29. Koek van eigen deeg

De molenaar en zijn vrouw zag ik niet in Renkum maar wel twee enthousiaste vrijwilligers die me meteen de historie van 'de molen' vertelden. Na het inkopen kan ik zeggen: ik bak koek van 'eigen' deeg!

1 november 2021

28. Genade

In vele kerken hoor je via de bijbel van 'genade' én soms zie je en proef je 'genade': vorige week werd ik blij verrast in de keuken van Overweide via de flessen met de avondmaalswijn van 'Grace'. De PKN koppelt aan 'Van U is de toekomst' zelfs 'Genade' als grondtoon. We hebben goed in Renkum-Heelsum.

28 oktober 2021

27. Leuning

Met twee man sterk werd er gewerkt voor 'mijn' deur: boomwortels en cement daagde hen uit. De lang verwachte (en functionele) leuning wordt heel mooi. Het doet mij meteen aan Psalm 23 denken: “Uw stok en Uw staf geven mij moed”. Ja, niemand kan zonder steunpilaar. 

26 oktober 2021

26. Welkom in...

Hier moest ik om lachen. Een bijzondere plaatsnaam. Met dank aan de blik van Inge Wezel deze keer. 

21 oktober 2021

25. Noordberg

Dankzij een wandeldate kon ik opeens de regio van de Noordberg verkennen. De eerste paddenstoelen verschenen al. De mooiste reeks deel ik met u. Ik vroeg aan mijn wandelpartner of er ook een Zuidberg of Oostberg was: zij moest er om lachen. Wie van u weet hoe het zit?  

15 oktober 2021

24. Uit goed hout gesneden

De nieuwe stichting 'Kerkje op de heuvel' pakt uit met een mooie expositie met houtsnedes. Alles staat fraai opgesteld: niet alleen de dieren van hout zijn prachtig maar ook de inrichting ter plaatse. Een compliment voor de zorgvuldigheid en gezelligheid. Soms hoef je niet ver weg om iets bijzonders te bewonderen.

14 oktober 2021

23. Beroep

Voor de Kerk-en-school-viering maakte ik kennis met (het team van) de Airborne-school. Omdat het Kinderboekenweek was, zag ik veel wat met 'beroepen' te maken had. In de kleuterhoek zag ik zelfs verkleedkleren: ik mistte wel mijn toga ☹. Welk enthousiast talent met naald en draad (m/v) creëert een mini-variant met befje voor school?

11 oktober 2021

22. Schaapjes

Zondagmorgen 10 oktober ging ik per fiets het gebeier tegemoet. De kerkklok nodigde me enthousiast uit om ter kerke te gaan. Op de terugweg naar huis zag ik twee verdwaalde schapen in het zonnetje. Oog in oog met hen deelde ik het 'goede nieuws': ze luisterden ademloos!

10 oktober 2021

21. Crèche

Deze week mocht ik de nieuwe crèche bewonderen. De eerst 'klant' ging al enthousiast zitten. Opeens was Cornelis senior veranderd in Cornelis junior. Zijn we niet allemaal 'kinderen van één Vader'?

7 oktober 2021

20. Bijeen

Het wordt weer drukker in de kerk: we durven weer te vergaderen. Na een ontmoeting met “mijn” wijkteam zag ik de diaconie als nieuw team bijeen. Ik ontdekte een haan en vele hennen.

28 september 2021

19. Tijd

Huize Jurrius maakte voor zondag 12 september jongstleden deze tekening. Een poster met allemaal items inzake 'tijd'. De mooiste bijdrage vond ik de zon: Inderdaad, ook een bijzondere klok.

25 september 2021

18. Herfstbode

Voor het eerst mocht ik begin September als gastpredikant de Petruskerk (Spankeren) dienen. Bij de entree viel mij iets op: je hebt lentebodes en herfstbodes! Deze paddenstoel verstopte zich onder de beukenhaag. Ik dacht opeens aan Zacheus…

25 september 2021

17. Puzzel

Een half jaar na dato is mijn puzzel voor u op weg naar bijna 'klaar'. Wat heerlijk dat in de periode van Zomerkerk vele handjes hielpen. En dat tijdens de fietspuzzeltocht (18/9) ook goede puzzelaars de kerk aandeden. Wie nog een stukje mist: kijk op de vloer…

23 september 2021

16. De vlag uit voor start winterwerk

Een jongeman uit Dieren tekende zijn fantasie bij de start van het winterwerk. Voor hem vooral een feestmoment: de vlaggetjes hangen immers tussen twee kerken. Die vlaggenlijn wordt tussen onze twee eigen kerkgebouwen wel heel lang. Een prima idee om zichtbaar te zijn voor kerk en buurt! Klik hier om de volledige tekening te bekijken.

22 september 2021
Lees meer 

15. Samen puzzelen,
samen gemeente zijn

Onverwachts zaten twee 'tonnen',Ton de Roos (r) en Ton Kosters (l) te puzzelen. Hoe leuk het in de kerk kan zijn zie je meteen aan hun glimlach. Inderdaad: pret voor twee!

18 september 2021

14. Ruimte geven en ontvangen

In één blik zag ik drie soorten van mobiliteit. Fiets, verkeersbord en lieveheersbeestjes-tegel hebben los van elkaar al een boodschap, maar bij elkaar 'als kiekje' vertellen ze nog meer. Ik vertaal het maar als 'ruimte geven en ontvangen'. Doe je mee?

13 september 2021

13. Glimlachsteen (2)

Ziet u het ook? Als kinderen glimlachstenen maken voor zichzelf en voor de kerk, dan gaan ze meteen lachen! Lang leve de glimlach(steen). 😊

11 september 2021

12. Glimlachsteen

Een groepje kinderen toverde op zaterdag 11 september in de Vosheuvel 'gewone stenen' om in 'glimlachstenen'.
Met verf en geduld creëerde jong (en wat ouder) veel moois. De kleurige en betoverende resultaten kun je in het weekend van 18 en 19 september in het echt bewonderen. En nu alvast een voorproefje 😊

11 september 2021

11. Samen gemeente zijn

De PR-borden 'Samen gemeente zijn' kom ik nu overal tegen. En – nog leuker – mensen stappen van hun fiets af om de tekst te lezen. Soms staat er een 'living statue' naast :-)  

9 september 2021

10. Airborne

Uit mijn kennismakingsmand haalde ik recent een voor u bekende vlag. Onze eerste stap inzake inburgering is deze unieke vlag ophangen bij onze nieuwe huis. Mijn zoon verzon een creatieve manier. Nu getuigt de hele straat van de 'Airborne'.

4 september 2021

9. Kerk op zijn kop

Deze keer een blik uit Mallorca dankzij Inge Wezel. In Palma de Mallorca kan je de kerk op z’n kop zien. Of hoeven we daarvoor eigenlijk niet ver van huis?

2 september 2021

8. Een stenen duo

Wie na een vakantie onbevangen kijkt, ziet opeens wat niet eerder opviel. Buiten aan de muur bij Overweide liet de zon een stenen duo glimmen. Ze lezen boeken: geslacht en onderwerp onbekend en doet er ook niet toe. Het zijn devote mensen die vast heilige woorden tot zich nemen. Nu wij nog.  

P.S.  wie weet hier meer van? Ik ben nieuwsgierig: praat me bij.

23 augustus 2021

7. Vervolg: Hartverwarmend bordje

Om de blik op het hartverwarmende bordje te verbreden stuurde een gemeentelid dit nog als aanvulling:
In de maand juli hebben we bijna 300 bezoekers mogen begroeten, fietsers en wandelaars, gasten van de hotels en B&B’s , maar ook gewoon  mensen uit het dorp, een ieder met zijn eigen belangstelling, zijn eigen verhaal of - herinnering. Mooi dat het kerkje toegankelijk blijft, niet alleen voor rouwen en trouwen, maar ook voor zomaar een moment. De openstelling is nog  tot 30 oktober.

27 augustus 2021

7. Hartverwarmend bordje

Op mijn kluswoensdag aan de Koninginnelaan zag ik opeens een mooi bordje: de kerk is open, welkom.
Dat deed mijn hart goed. En…het werd nog mooier toen ik meteen twee bezoekers de trap zag 'pakken'. Mooi dat we het kerkje op deze manier in ons hart kunnen houden.

20 augustus 2021

6. Kluskoekjes

De verhuisdozen zijn gearriveerd: alles in “de Quikerie” kan ingepakt worden. Vanaf 17 september wordt Rehoboth onze domicilie: een prachtig tussenhuis. Inmiddels zijn we als gezin met hulptroepen aan de Koninginnelaan volop aan het strippen en klussen.Van een bezoeker kregen we zelfs toepasselijk voer: “KLUSKOEKJES”! Wist u dat deze bestonden? Ik was blij verrast. Of ze de broodnodige nieuwe energie geven hoort u later.

16 augustus 2021

5. Kinderkerk, langs heuvels en dalen

Via Evelien van Kinderkerk zag ik dat de kinderen zelfs in hun vakantie de kerk niet vergeten. Zij wisten opeens twee mooie kerken te vinden: hun zomerprogramma brengt hen op heuvels en op dalen. Dat is helemaal in de geest van de psalmen.

3 augustus 2021

4. Vergeet me niet

Nu huisbezoek weer meer en vaker kan, ontdek ik bij u thuis soms ook interessant groen. Zo werd ik blij van een mooie bloempot vol met 'vergeet-me-nietjes'. Leuk dat het zaad - dat met Pasen als paasgroet breed is verspreid - nu ook zichtbaar wordt.

27 juli 2021

3. Iedereen telt

Een weekendje Amsterdam bracht ons deze zomer bij Herman van Veen, de gouden koets, het scheepvaartmuseum en enkele winkels. De leukste winkel vond ik 'the Lego Store', vooral vanwege een product voor 18+: 'Everybody is awesome'! De regenboog poppetjes zeggen het al zonder woorden: 'Iedereen telt'. Zomaar een Bijbelse boodschap die natuurlijk ook geschikt is voor 18-, op een plek waar je het eigenlijk niet verwacht.

26 juli 2021

2. De puzzel wordt gelegd

De 'Alleen samen kunnen we gemeente zijn-puzzel' is in de maak. De kop is eraf: twee dames begonnen tijdens de Zomerkerk met de gemeentepuzzel. Wie lost hen af en wie legt het laatste stukje? 

23 juli 2021

1. Zomervakantie!

De jonge tekenaar Rins de Vries uit Spankeren stuurt mij regelmatig zijn werk. Deze wil ik graag met je delen. Geloof, hoop en liefde gaan mee op vakantie. bekiijk hier de volledige tekening.

20 juli 2021 
Lees meer