Ecologische bekering? (december 2023 - januari 2024)

Op 13 maart 2013 werd hij, een Argentijnse jezuïet, tot paus gekozen. Hij nam de naam Franciscus aan vanwege royale liefde voor God, Zijn schepping en Zijn schepselen door Franciscus van Assisi.
In zijn brief ‘Laudato Sí’ uit 2015 roept paus Franciscus ons op om een ​​ecologische bekering te ondergaan, dat is een omslag naar grotere liefde voor God, voor elkaar en voor de schepping. Hij roept ons op om onze bijdrage aan de sociale en ecologische crisis te erkennen en een omslag in handelen te ondergaan om de aarde (“ons gemeenschappelijk huis”) te genezen en te vernieuwen. In 2019 stelde de paus zèlfs voor om de ‘zorg voor ons gemeenschappelijk huis’ te zien als het achtste werk van barmhartigheid.
Maar waarom zou je een ​​ecologische bekering willen ondergaan? Niet omdat het moet vanwege de gevaarlijke klimaatverandering en het verlies aan plant- en diersoorten die de aarde bevolken (‘biodiversiteit’), maar omdat we het zelf willen: uit dankbaarheid en erkenning dat de wereld Gods liefdevolle geschenk is, uit vrijgevigheid in zelfopoffering, uit een liefdevol bewustzijn van een universele gemeenschap met de rest van de schepping en uit een gevoel van verantwoordelijkheid gebaseerd op geloof.
Hoe kan je een ecologische bekering ondergaan? Er is een oud gezegde dat luidt: ‘Het is niet voldoende te willen, men moet ook doen’. Het begint dus bij je levensstijl veranderen. Dat doe je niet alleen voor jezelf en je doet het ook niet alleen: individuele veranderingen zijn belangrijk, maar je hebt een netwerk nodig voor meer creativiteit en enthousiasme bij het oplossen van de problemen waar we samen voor staan. Gelukkig maken we deel uit van een geloofsgemeenschap, die kan laten zien wat zij vermag. Niet omdat het moet, maar omdat we het willen!
terug