De kracht van herhaling (maart 2024)

Een samenvatting van de (zeer lezenswaardige) antwoorden vind je op de Groene kerk-pagina op de website van onze kerk (https://www.pknrenkumenheelsum.nl/groenekerk). Iemand bracht “de kracht van herhaling” ter sprake. De boodschap was: door de maandelijkse stukjes in Samenklank over Groene kerk maak je de gemeente steeds meer bewust van het belang van duurzaamheid als onderdeel van kerk en geloof.

Zou het? In 2023 hebben we een jaar lang in Samenklank geschreven over ‘omgaan met geld’, bijvoorbeeld over ‘Waaraan besteed je je geld?’, ‘Welke bank kies je?’, ‘Waar gaat je geld naartoe?’ en ‘Is duurzaam duur?’. Al die stukjes vind je nog op de website. Daarna hebben we over ‘omgaan met geld’ in oktober een heel goed bezochte bijeenkomst met Alain Verheij meegemaakt. Iedereen die wij ondervraagd hebben, was bewust bezig met duurzamer gedrag op het gebied van voeding, energie, milieu en koopgedrag in het algemeen. Dat klinkt goed en dat is het ook. Maar…  dezelfde mensen konden ook wel aangeven waar het nog beter kon. Bovendien, afgezien van geld dat je besteedt, hebben we geen reacties gekregen over geld dat je leent, spaart of belegt en bij welke bank je dat doet.

Waar zit nu eigenlijk de pijn? We kunnen wel een paar oorzaken bedenken:
  1. Hoe duurzamer je je koopgedrag wil maken, des te meer moeite kost het. Dat komt omdat je steeds meer stil moet staan bij wat je koopt en waarom en hoe duurzaam producten zijn. Maar wie heeft ooit gezegd dat het geen moeite hoeft te kosten?
  2. Als je duurzamer wil leven, ben je duurder uit, toch? Soms wel, maar vaak niet. Het hangt namelijk óók af van wat je wel of niet (meer) wil kopen of doen.
  3. Als je naar een andere bank wil overstappen, dan geeft dat veel gedoe. Voor organisaties is dat inderdaad wel zo, maar voor particulieren is dat moeilijk vol te houden. Vraag maar aan iemand die het gedaan heeft.
  4. Er is een vorm van bekering nodig, ecologische bekering. Maar waarom zou je een ​​ecologische bekering willen ondergaan? Niet omdat het moet, maar omdat je het zelf wil: uit dankbaarheid en erkenning dat de wereld Gods liefdevolle geschenk is, uit vrijgevigheid in zelfopoffering, uit een liefdevol bewustzijn van een universele gemeenschap met de rest van de schepping en uit een gevoel van verantwoordelijkheid gebaseerd op geloof. Komt dit je bekend voor? Dat kan kloppen, want we schreven deze woorden (afkomstig van paus Franciscus) in december ook al – de kracht van herhaling.

 
terug