261. Kleverig Lindebekertje

Het is herfst en  bij de herfst horen paddenstoelen. Het is al weer even geleden dat ik als amateur natuurfotograaf op paddojacht ging. Ik had zo mijn favoriete stekjes waarvan ik wist dat er veel soorten te vinden waren. Het Renkums Beekdal-Midden was zo’n gebied. Ik kwam daar al jaren en toch werd ik meermalen verrast door een soort te zien die ik nog niet op de foto had. 16 december 2013 was zo’n dag. Op een liggende boom zag ik kleine luciferachtige paddenstoeltjes, slechts 5-8 mm groot. Omdat ik de soort niet kende, heb ik mijn vondst gemeld op waarnemimg.nl. Het bleek waarschijnlijk om een zeldzame soort te gaan:
Kleverige Lindebekertjes. Voor de zekerheid heb ik toen een klein stukje boomschors met een paar paddenstoeltjes naar een moderator van waaneming.nl gestuurd. Die bevestigde de zeldzame waarneming.

Onderstaand wat nadere gegevens:
Het kleverig lindebekertje werd pas in 2009 voor de eerste keer in Nederland ontdekt. En dat was toentertijd een sensatie, niet alleen omdat de soort zelfs in Europa erg zeldzaam is, maar ook omdat het qua verschijning een erg aparte soort is. De soort komt voornamelijk op linde voor, maar volgens de literatuur kan hij ook voorkomen op andere bomen, zoals populier of wilg. Het hout moet wel in het juiste stadium van vertering zijn, en omdat gevallen lindes niet overal blijven liggen, zal het kleverig lindebekertje waarschijnlijk nooit een algemene soort in Nederland worden. De waarneming in het Renkums Beekdal-Midden was destijds de vierde locatie in Nederland en ik was daar best trots op. Vanwege de zeldzaamheid wil dit met jullie delen.
Nico Leenheer
 


...

terug