Wat is 'De blik van...'

In de 'de blik van ds. Quik' verzamelen we foto's. Aanleiding zijn de foto's die ds. Joke Quik regelmatig aan de webredactie toestuurt. We delen ze graag. Foto's van alledaagse en bijzondere situaties die zij tegenkomt in het dagelijks leven. Anders kijken naar dingen levert vaak verrassende observaties op. Al dan niet voorzien van een korte uitleg, meditatie of gedachte. Wie weet inspireert het je, of wekken de foto's een glimlach of moment van ontroering op.


De Blik van ds.Quik en ook die van jou!

'De blik' is niet exclusief van ds. Quik, maar deze titel allitereert zo lekker :-) We nodigen je van harte uit ook jouw blik toe te sturen. We publiceren deze graag. Zend je bijdrage per e-mail aan de webredactie.

52. Nachtwacht

Rembrandt blijft ons verbazen. Via een documentaire op TV gaat een schilderes dit jaar zijn grootste werk namaken. In Oranje Nassau's Oord is dat al eerder gebeurd: ik zag in december immers al 'de Nachtwacht' staan. Soms is cultuur niet ver weg: gelukkig.

19 januari 2022

51. Kerk in balans

De kerstboom is weg naast de kerkdeur en inmiddels vraagt een vlag alle aandacht: 'Actie Kerkbalans' is gestart! Het was nog een kunst die unieke vlag voor u in “een blik” te vangen. Gelukkig hielp de wind mee. Voor de leesbaarheid wilde ik eigenlijk liever een andere windrichting. Maar waaien gebeurt niet op commando. Net zoals u als gever niet op commando geeft. Toch een verzoek: wilt u uw kerkelijke gemeente steunen? Dan kan zij bouwen aan de kerk van de toekomst!

17 januari 2022

50. Qui(c)kie

Van Bernard van Beek mocht ik op zoek gaan door Rehoboth naar een rolstoel. Het duurde even, maar wie zoekt vindt! De leukste verrassing was een foto waard: ziet u ook dat 'Quik' in een 'Quickie' zit? Inderdaad: ds. Quik is zonder 'c'!

5 januari 2022

49. AV-team

Op de laatste viering van het jaar had het AV-team een bijzondere samenstelling: een ingeroosterde lid, een invaller en een spijtoptant deden gezellig met z’n drieën hun best. Mijn blik hun kant op maakte mij blij: jonge mensen die tijd vrij maken, dat is super. Wie volgt?

31 december 2021

48. Kiekje

Soms praat je even na én komt er vanzelf een kiekje op je netvlies. Van organist Jan-Simon mocht ik zijn portret vereeuwigen. Waar ons gesprek over ging: 'De lofzang gaande houden'. Lied 713 werd muzikaal neergezet als slotmuziek. Blijft u thuis (mee)zingen nu de kerk gesloten is?

19 december 2021

47. Franje en meer

Eindelijk branden de vier kaarsen:  dat betekent dat Kerst snel volgt. Daarom is de kerk ook alvast een beetje 'aangekleed' hiervoor: had u al gezien dat er een guirlande op de trapleuning zit? Dat was vroeger vast geen optie. Gelukkig blijft de Bijbel ondanks alle versiering nummer één. Op 19 december werden zelfs drie gedeelten uit de Schrift gelezen: kijk maar op het liederenbord.

19 december 2021

46. Kudde

De kerkdeuren moeten weer dicht: uit veiligheid geen kerkgangers met Kerst en daarna. Als ik de kudde mis, ga ik maar naar deze wollige kudde kijken, die ik recent vlakbij de Telefoonweg zag grazen. Gelukkig heeft u geen blauwgroen (gestempeld) merkje op uw derrière. 

18 december 2021

45. Mooi, mooier, mooist

Met de kerstdagen ziet het kerkje op de heuvel er nog mooier uit. Voor wie vergat een ommetje te maken bij deze een doorkijkje. Trouwens de binnenkant van 'Buitenlust' wordt ook steeds mooier: druk uw neus maar eens op het raam.

17 december 2021

44. Jozef en Maria huisjes

De Wereldwinkel presenteerde al op 1 december een mooie collectie kerststallen. Midden in beeld ziet u een variant met bijbel, knielende ouders en het heilig kind. Zo simpel is het evangelie. Alles draait om Jezus.

15 december 2021

43. De kleur paars

'The color purple' was een indringende film. Juist met Advent treedt deze kleur op de voorgrond. Met de schikking een prachtige combi. Nog 2x volgt er tekst en uitleg. Kijkt u mee? Bekijk de volledige foto van de schikking >

10 december 2021

42. Adventsster

In Renkum en Heelsum groeit het aanbod van licht: buiten in (kerst)bomen, langs de gevels of balustrades en in tuinen worden lichtjes getoond. Soms zelfs met kleur: wat een weelde in deze donkere dagen. Een mooi symbolisch licht - dat sinds Advent schijnt – is de ster op de toren van het kerkgebouw aan de Utrechtseweg. Ik moest gewoon even stoppen... (om een foto te maken)

6 december 2021

41. Mondkapje

In de kerk aan de Kerkstraat werd de bloemengroet van de zondag gebracht door één van de dames met groene vingers. De bloemengroet was mooi maar haar mondkapje vond ik nog mooier: voor wie de lettertjes wat klein vindt er staat “steen voor steen” op! Meteen krijg ik ook zin om een mondkapje met het logo van de drie kerken te laten maken.
Zou u die dragen in het openbaar?

1 december 2021

40. Engelen

Om engelen buiten de kerk te kunnen zien, moeten er eerst engelen binnen in de kerk aan het werk. Wie nu een rondje kerk doet, kan weer prachtige silhouetten zien: het kerstevangelie in een notendop. Zelfs Sint kan meekijken

29 november 2021

39. Herinnering

Clazien Middelbos stuurde ons het volgende bericht: Ik zag vanmorgen deze herinneringszuil met de rozen op de begraafplaats naast het kerkje op de heuvel en dacht meteen aan deze tekst; Memory is a gift of God, that death cannot erase ('Herinnering is een geschenk van God dat zelfs de dood niet kan uitwissen'). Klik hier om de volledige foto te zien.

23 november 2021

38. Verwachting

Als je wil weten waarom de jonge dames Jurrius op een doodgewone zaterdag druk doende zijn met iets dat lijkt op een kribbe, volg dan goed de sociale media. De kerk van Renkum-Heelsum is heel wat van plan: let maar op! Zelfs dit kistje met geschenken heeft daarmee te maken. Kun je het al raden?

22 november 2021

37. Flashback

Deze foto zag ik op facebook van de kerk. Via Ton de Roos en Anneli kreeg ik een digitale 'afdruk'. Sport en spel bracht in september jong en (wat) oud(er) samen. Zitvoetbal, hockey en korfbal zetten iedereen in beweging. Sommige aanwezigen bleven aan de kant aanmoedigen. Drie keer raden wie tijdwaarnemer was :) 

12 november 2021

36. Tegeltjeswijsheid

Op zoek naar een suiker(klontjes)knijper ging ik bij de snuffelmarkt even langs kasten met 'huishoudelijk klein'. Mijn blik viel op een tegeltje met wijsheid: “God heeft mijn leven anders gewevendan ik had verwacht. Toch heeft dit zegen op al mijn wegen altijd weer gebracht”. Deze wijsheid kwam bij mij binnen… en bij u?

11 november 2021

35. Op de koffie bij Steen voor Steen

Bij 'Steen voor steen' bracht ik weer gevulde dozen voor de verkoop. Een mooi clubje vrijwilligers deed samen een bakkie. Er stond meteen een kopje voor mij klaar: dat is een gouden greep.

10 november 2021

34. Kribbe

Op de radio hoorde ik over het Sinterklaasjournaal: Dieuwertje Blok is weer paraat. Op de Prinses Beatrixschool denkt men al verder: als gast tijdens de lunchpauze zag ik opeens de kribbe van Kerst. Natuurlijk was deze voederbak nog leeg :-)

10 november 2021

33. Nog een keer Roekoe

Zondag 7 november stond Roekoe klaar om alle kinderen van de Kinderviering welkom te heten. Wie hem wil knuffelen moet bij ingang 'Overweide' ter kerke gaan. Deze familie had al geluk: met enthousiasme poseerde ze voor een andere vogel (die van de fotograaf)

8 november 2021

32. Rood met witte stippen

Bij het posten van mijn brieven aan ’t einde van de Koninginnelaan ontdekte ik meer 'rood' in de buurt van de brievenbus. Ik zag onverwachts vele mooie paddenstoelen met rode- en witte stippen. Helaas ontbraken deze keer de kabouters: toch maar een schuine blik blijven werpen als ik daar weer P.T.T.-er speel. 

8 november 2021

31. Roekoe

Roekoe de duif vloog begin november vanuit kerkelijk Spankeren naar Renkum. Dezelfde dag heette Ebertine hem namens de diaconie van harte welkom op zijn nieuwe nest. Omdat alles anders is, ging hij meteen kennismaken met het moderamen. Zijn input was geweldig: er was meteen oog voor de armere medemens. In Overweide kijkt hij bijna elke zondag mee met de kinderen tijdens de kinderviering. Als het nodig is, vliegt hij ook de kerkzaal binnen.

7 november 2021

30. Augustinus

Aan een nieuwe vloer gaat veel vooraf. Tenslotte komt er flink wat beton aan te pas. Dat 'Augustinus' zou helpen wist ik niet: de kerkvader uit de 4e eeuw moest eens weten.   

5 november 2021

29. Koek van eigen deeg

De molenaar en zijn vrouw zag ik niet in Renkum maar wel twee enthousiaste vrijwilligers die me meteen de historie van 'de molen' vertelden. Na het inkopen kan ik zeggen: ik bak koek van 'eigen' deeg!

1 november 2021

28. Genade

In vele kerken hoor je via de bijbel van 'genade' én soms zie je en proef je 'genade': vorige week werd ik blij verrast in de keuken van Overweide via de flessen met de avondmaalswijn van 'Grace'. De PKN koppelt aan 'Van U is de toekomst' zelfs 'Genade' als grondtoon. We hebben goed in Renkum-Heelsum.

28 oktober 2021

27. Leuning

Met twee man sterk werd er gewerkt voor 'mijn' deur: boomwortels en cement daagde hen uit. De lang verwachte (en functionele) leuning wordt heel mooi. Het doet mij meteen aan Psalm 23 denken: “Uw stok en Uw staf geven mij moed”. Ja, niemand kan zonder steunpilaar. 

26 oktober 2021

26. Welkom in...

Hier moest ik om lachen. Een bijzondere plaatsnaam. Met dank aan de blik van Inge Wezel deze keer. 

21 oktober 2021

25. Noordberg

Dankzij een wandeldate kon ik opeens de regio van de Noordberg verkennen. De eerste paddenstoelen verschenen al. De mooiste reeks deel ik met u. Ik vroeg aan mijn wandelpartner of er ook een Zuidberg of Oostberg was: zij moest er om lachen. Wie van u weet hoe het zit?  

15 oktober 2021

24. Uit goed hout gesneden

De nieuwe stichting 'Kerkje op de heuvel' pakt uit met een mooie expositie met houtsnedes. Alles staat fraai opgesteld: niet alleen de dieren van hout zijn prachtig maar ook de inrichting ter plaatse. Een compliment voor de zorgvuldigheid en gezelligheid. Soms hoef je niet ver weg om iets bijzonders te bewonderen.

14 oktober 2021

23. Beroep

Voor de Kerk-en-school-viering maakte ik kennis met (het team van) de Airborne-school. Omdat het Kinderboekenweek was, zag ik veel wat met 'beroepen' te maken had. In de kleuterhoek zag ik zelfs verkleedkleren: ik mistte wel mijn toga ☹. Welk enthousiast talent met naald en draad (m/v) creëert een mini-variant met befje voor school?

11 oktober 2021

22. Schaapjes

Zondagmorgen 10 oktober ging ik per fiets het gebeier tegemoet. De kerkklok nodigde me enthousiast uit om ter kerke te gaan. Op de terugweg naar huis zag ik twee verdwaalde schapen in het zonnetje. Oog in oog met hen deelde ik het 'goede nieuws': ze luisterden ademloos!

10 oktober 2021

21. Crèche

Deze week mocht ik de nieuwe crèche bewonderen. De eerst 'klant' ging al enthousiast zitten. Opeens was Cornelis senior veranderd in Cornelis junior. Zijn we niet allemaal 'kinderen van één Vader'?

7 oktober 2021

20. Bijeen

Het wordt weer drukker in de kerk: we durven weer te vergaderen. Na een ontmoeting met “mijn” wijkteam zag ik de diaconie als nieuw team bijeen. Ik ontdekte een haan en vele hennen.

28 september 2021

19. Tijd

Huize Jurrius maakte voor zondag 12 september jongstleden deze tekening. Een poster met allemaal items inzake 'tijd'. De mooiste bijdrage vond ik de zon: Inderdaad, ook een bijzondere klok.

25 september 2021

18. Herfstbode

Voor het eerst mocht ik begin September als gastpredikant de Petruskerk (Spankeren) dienen. Bij de entree viel mij iets op: je hebt lentebodes en herfstbodes! Deze paddenstoel verstopte zich onder de beukenhaag. Ik dacht opeens aan Zacheus…

25 september 2021

17. Puzzel

Een half jaar na dato is mijn puzzel voor u op weg naar bijna 'klaar'. Wat heerlijk dat in de periode van Zomerkerk vele handjes hielpen. En dat tijdens de fietspuzzeltocht (18/9) ook goede puzzelaars de kerk aandeden. Wie nog een stukje mist: kijk op de vloer…

23 september 2021

16. De vlag uit voor start winterwerk

Een jongeman uit Dieren tekende zijn fantasie bij de start van het winterwerk. Voor hem vooral een feestmoment: de vlaggetjes hangen immers tussen twee kerken. Die vlaggenlijn wordt tussen onze twee eigen kerkgebouwen wel heel lang. Een prima idee om zichtbaar te zijn voor kerk en buurt! Klik hier om de volledige tekening te bekijken.

22 september 2021

15. Samen puzzelen,
samen gemeente zijn

Onverwachts zaten twee 'tonnen',Ton de Roos (r) en Ton Kosters (l) te puzzelen. Hoe leuk het in de kerk kan zijn zie je meteen aan hun glimlach. Inderdaad: pret voor twee!

18 september 2021

14. Ruimte geven en ontvangen

In één blik zag ik drie soorten van mobiliteit. Fiets, verkeersbord en lieveheersbeestjes-tegel hebben los van elkaar al een boodschap, maar bij elkaar 'als kiekje' vertellen ze nog meer. Ik vertaal het maar als 'ruimte geven en ontvangen'. Doe je mee?

13 september 2021

13. Glimlachsteen (2)

Ziet u het ook? Als kinderen glimlachstenen maken voor zichzelf en voor de kerk, dan gaan ze meteen lachen! Lang leve de glimlach(steen). 😊

11 september 2021

12. Glimlachsteen

Een groepje kinderen toverde op zaterdag 11 september in de Vosheuvel 'gewone stenen' om in 'glimlachstenen'.
Met verf en geduld creëerde jong (en wat ouder) veel moois. De kleurige en betoverende resultaten kun je in het weekend van 18 en 19 september in het echt bewonderen. En nu alvast een voorproefje 😊

11 september 2021

11. Samen gemeente zijn

De PR-borden 'Samen gemeente zijn' kom ik nu overal tegen. En – nog leuker – mensen stappen van hun fiets af om de tekst te lezen. Soms staat er een 'living statue' naast :-)  

9 september 2021

10. Airborne

Uit mijn kennismakingsmand haalde ik recent een voor u bekende vlag. Onze eerste stap inzake inburgering is deze unieke vlag ophangen bij onze nieuwe huis. Mijn zoon verzon een creatieve manier. Nu getuigt de hele straat van de 'Airborne'.

4 september 2021

9. Kerk op zijn kop

Deze keer een blik uit Mallorca dankzij Inge Wezel. In Palma de Mallorca kan je de kerk op z’n kop zien. Of hoeven we daarvoor eigenlijk niet ver van huis?

2 september 2021

8. Een stenen duo

Wie na een vakantie onbevangen kijkt, ziet opeens wat niet eerder opviel. Buiten aan de muur bij Overweide liet de zon een stenen duo glimmen. Ze lezen boeken: geslacht en onderwerp onbekend en doet er ook niet toe. Het zijn devote mensen die vast heilige woorden tot zich nemen. Nu wij nog.  

P.S.  wie weet hier meer van? Ik ben nieuwsgierig: praat me bij.

23 augustus 2021

7. Vervolg: Hartverwarmend bordje

Om de blik op het hartverwarmende bordje te verbreden stuurde een gemeentelid dit nog als aanvulling:
In de maand juli hebben we bijna 300 bezoekers mogen begroeten, fietsers en wandelaars, gasten van de hotels en B&B’s , maar ook gewoon  mensen uit het dorp, een ieder met zijn eigen belangstelling, zijn eigen verhaal of - herinnering. Mooi dat het kerkje toegankelijk blijft, niet alleen voor rouwen en trouwen, maar ook voor zomaar een moment. De openstelling is nog  tot 30 oktober.

27 augustus 2021

7. Hartverwarmend bordje

Op mijn kluswoensdag aan de Koninginnelaan zag ik opeens een mooi bordje: de kerk is open, welkom.
Dat deed mijn hart goed. En…het werd nog mooier toen ik meteen twee bezoekers de trap zag 'pakken'. Mooi dat we het kerkje op deze manier in ons hart kunnen houden.

20 augustus 2021

6. Kluskoekjes

De verhuisdozen zijn gearriveerd: alles in “de Quikerie” kan ingepakt worden. Vanaf 17 september wordt Rehoboth onze domicilie: een prachtig tussenhuis. Inmiddels zijn we als gezin met hulptroepen aan de Koninginnelaan volop aan het strippen en klussen.Van een bezoeker kregen we zelfs toepasselijk voer: “KLUSKOEKJES”! Wist u dat deze bestonden? Ik was blij verrast. Of ze de broodnodige nieuwe energie geven hoort u later.

16 augustus 2021

5. Kinderkerk, langs heuvels en dalen

Via Evelien van Kinderkerk zag ik dat de kinderen zelfs in hun vakantie de kerk niet vergeten. Zij wisten opeens twee mooie kerken te vinden: hun zomerprogramma brengt hen op heuvels en op dalen. Dat is helemaal in de geest van de psalmen.

3 augustus 2021

4. Vergeet me niet

Nu huisbezoek weer meer en vaker kan, ontdek ik bij u thuis soms ook interessant groen. Zo werd ik blij van een mooie bloempot vol met 'vergeet-me-nietjes'. Leuk dat het zaad - dat met Pasen als paasgroet breed is verspreid - nu ook zichtbaar wordt.

27 juli 2021

3. Iedereen telt

Een weekendje Amsterdam bracht ons deze zomer bij Herman van Veen, de gouden koets, het scheepvaartmuseum en enkele winkels. De leukste winkel vond ik 'the Lego Store', vooral vanwege een product voor 18+: 'Everybody is awesome'! De regenboog poppetjes zeggen het al zonder woorden: 'Iedereen telt'. Zomaar een Bijbelse boodschap die natuurlijk ook geschikt is voor 18-, op een plek waar je het eigenlijk niet verwacht.

26 juli 2021

2. De puzzel wordt gelegd

De 'Alleen samen kunnen we gemeente zijn-puzzel' is in de maak. De kop is eraf: twee dames begonnen tijdens de Zomerkerk met de gemeentepuzzel. Wie lost hen af en wie legt het laatste stukje? 

23 juli 2021

1. Zomervakantie!

De jonge tekenaar Rins de Vries uit Spankeren stuurt mij regelmatig zijn werk. Deze wil ik graag met je delen. Geloof, hoop en liefde gaan mee op vakantie. bekiijk hier de volledige tekening.

20 juli 2021