De vier soorten klimaatdenkers (april 2024)

God heeft mij enorm gezegend vanaf mijn geboorte af aan. Betekent dat dat ik overal recht op heb, dat ik geen verplichtingen heb in dit leven? Ik denk het niet. In het scheppingsverhaal wordt uitgelegd hoe deze prachtige aarde is gemaakt. … God zei tegen de mensen: breng de aarde onder je gezag. Zoals een koning moet zorgen voor de mensen in zijn land, zo moeten wij zorgen voor de aarde.
…..
Wat doe jij op dit moment voor de aarde? We kennen allemaal de rapporten die laten zien hoe het op dit moment gesteld staat met de aarde en de levende wezens op deze aarde. Deze rapporten zijn niet positief. …. Ik denk dat de meesten van ons zich hier ook bewust van zijn. Als je kijkt naar hoe mensen omgaan met klimaatproblematiek dan zie ik altijd vier soorten mensen voor me:
1. Struisvogels en ontkenners: de mensen die hun kop in het zand steken. ….
2. De “wat-voor-verschil-kan-ik-nou-maken” mensen: dit zijn mensen die wijzen naar andere mensen of andere landen. ….
3. De tobbers: dit zijn de mensen die zien wat er verkeerd is en proberen wat te doen… Deze mensen doen kleine dingen. Proberen afval te scheiden. Iets minder lang te douchen. Eten wat minder vlees.
4. De klimaatdrammers: de klimaatdrammers komen echt in actie. Plakken zich vast aan talkshowtafels, komen vaak in klimaatdiscussies. Maken drastische veranderingen in hun leven. Doen de auto weg bijvoorbeeld, worden veganistisch.
….
Alle groepen klimaatdenkers kunnen wel wat van elkaar leren. …. Deze samenleving moet samen met elkaar komen tot een plan om voor de aarde te zorgen, voor de dieren en voor de mensen. Maar deze samenleving is die verwende jeugd die 60% meer kleren heeft dan in 2000, veel uit eten gaat, voedsel zomaar weggooit en het vliegtuig pakt voor een reisje met vrienden. Ja, je kan ons als verwend bestempelen, maar je kan ons ook als zielig bestempelen. We zijn een jeugd die veel problemen op ons af zien komen. We zijn de jeugd die constant aan moet staan. Online zijn. Voldoen aan de verwachtingen. De jeugd die hun leven moet omgooien om beter voor de aarde te gaan zorgen. Deze jeugd waar burn-outs bijna normaal lijken. Deze jeugd kan wel iemand gebruiken die zegt: je bent nooit alleen … ik ben de weg, de waarheid en het leven. Volg mij.

Wat wel belangrijk is, is dat we van de consumeer-samenleving gaan naar de consuminder-samenleving. …. Het is niet alleen goed voor de aarde dat we minder gaan produceren. …. Maar het is ook goed voor onze geest. We moeten allemaal leren om los te laten. …. Jezus trok zich vaak terug …. van alle mensen en verwachtingen naar een eenzame plek om alleen met zijn vader te zijn. Dat is misschien wel precies wat de samenleving van nu nodig heeft. Rust én het gevoel niet alleen te zijn. ….

(Deze tekst is een ingekorte versie van de preek van Kyra van der Grijn, die de aanmoedigingsprijs won in de Groene Preekwedstrijd 2023, georganiseerd door Groene Kerken Nederland en het Nederlands Dagblad. De volledige tekst vind je door op de link te klikken of deze op te vragen bij groenekerk@pknrenkumenheelsum.nl.
 
terug